Vijf dingen die je niet moet vergeten bij het opstarten van een bedrijf

Een eigen bedrijf opstarten? You go, woman! In deze blog geven we je vijf tips over dingen die je niet moet vergeten. Better be safe than sorry, geldt op verschillende gebieden.

#1 Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is aan te raden om af te sluiten. Als zzp’er krijg je namelijk niet doorbetaald wanneer je bij een ongeluk betrokken raakt, en hierdoor niet meer kan werken. Daarom is er een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) in het leven geroepen voor ondernemers. 

Je betaalt eigenlijk net als bij iedere verzekering een bepaalde premie voor je AOV. Deze wordt vaak berekent op basis van fysieke- en/of stressklachten. Maar ook je leeftijd en het risico op ziekte en/of ongelukken. Iemand die dagelijks veel in de auto zit zal bijvoorbeeld een hoge premie betalen dan iemand die een thuiskantoor heeft. Het is heel raadzaam om ten alle tijden als ondernemer een AOV af te sluiten. 

#2 Een goede voorbereiding, is het halve werk

Een goed doordacht en uitgewerkt businessplan is de basis voor een succesvol bedrijf. In je businessplan beschrijf je jouw bedrijfsdoelen, je doelgroep, de producten of diensten die je gaat aanbieden en je marketing- en verkoopstrategieën. Vergeet ook niet om aandacht te besteden aan je financiële planning en begroting. Met een goed businessplan krijg je niet alleen duidelijkheid voor jezelf, maar kun je ook investeerders of financierders overtuigen om in jouw bedrijf te investeren.

#3 Administratie

Niet alleen voorafgaand, maar ook tijdens het ondernemen, is een goede administratie van belang. Als ondernemer is het eigenlijk wel verplicht. om een goede administratie bij te houden. Je moet namelijk jaarlijks aangifte doen voor de belastingen. Zorg dat je vanaf het begin je boekhouding op orde hebt, zodat je overzicht hebt van je inkomsten en uitgaven. Dat maakt het stukken makkelijker om je belastingaangifte te doen. Overweeg om een boekhouder in te huren om je te helpen bij je administratie en belastingzaken. We snappen dat dit namelijk niet het meest leuke werk is.

#4 Blijf leren

Natuurlijk is het belangrijk om te blijven leren. Dit kan je bijvoorbeeld doen, door bij een netwerk aan te sluiten. Zo kun je nieuwe klanten vinden, samenwerkingsverbanden opzetten en kennis opdoen die je bedrijf verder kan helpen. Er zijn verschillende netwerkevenementen, maar ook workshops en trainingen die je kunt bijwonen. Ook kun je overwegen om lid te worden van een ondernemersvereniging om in contact te komen met andere ondernemers. Zo blijf je op de hoogte van gebeurtenissen in de gehele branche.

#5 Maak plezier

Niet geheel onbelangrijk, maak plezier! We begrijpen dat het opzetten van een bedrijf erg stressvol kan zijn. Op dat soort moeten is het aan te raden om terug te denken aan waarom je in eerste instantie wilde starten. Je zag er op dat moment veel toekomst in en zou eindelijk gaan doen wat je leuk vindt. Houd de moed er in, ook al zal dat soms lastig zijn.

Dit is maar een greep uit dingen waar je op moet letten bij het opzetten van je bedrijf. Andere dingen zijn adverteren, het opzetten van een klantenbestand en ga zo maar door. Met deze blog ben je in ieder geval een beetje op weg geholpen!