/

Sportieve teamuitjes: een boost voor samenwerking en plezier

Bij een hecht team hoort leuke teamactiviteiten uitvoeren. Of je nu een uitje zoekt voor jouw bedrijfsafdeling, voor je vrijwilligersclub of voor je hobbyvereniging: een sportief teamuitje valt bij de meeste deelnemers goed in de smaak. Waarom is actief bezig zijn goed voor jullie teamspirit? En uit welke sportieve uitjes kan je kiezen voor jouw volgende teamactiviteit?

Waar zijn sportieve teamuitjes goed voor?

Actief bezig zijn met je collega’s heeft een paar sterke voordelen. Om te beginnen is sporten natuurlijk goed om wat calorietjes kwijt te raken en om fitter te worden. Niet onbelangrijk als je veertig uur in een bureaustoel doorbrengt. Maar sporten activeert ook de hersendelen die stresshormonen afbreken en neurotransmitters aanmaken die je je gelukkig laten voelen. Goed voor de sfeer dus!

Sportieve teamuitjes helpen ook om de band met je werkvrienden te versterken, doordat je samen moet zweten en afzien. Vriendschappelijke competitie zorgt voor meer empathie tussen mensen die normaal weinig samenwerken. En een gedeelde interesse in dezelfde activiteit creëert een band en is misschien de opmaat naar een heuse vriendschap. Redenen genoeg om te gaan sporten met je team dus.

Tips voor het kiezen van een sportief teamuitje

Welke sport of activiteit past bij jouw groep? Elk team is anders – maar gelukkig is er een enorme keuze aan disciplines. Er zijn serieuze sporten als tennis, basketbal en squash, die je samen op hoog niveau kunt uitoefenen als je al redelijk getraind bent. Of kies voor wat minder druk op de ketel en ga samen kanoën, mountainbiken of boogschieten. De echte ijzervreters kiezen voor ploeteren in een klimbos, afzien op de stormbaan of een kilometerslange hike door ruig terrein. Bevat jouw team minder fitte of oudere deelnemers? Dan doe je er goed aan om voor een makkelijke of ontspannende activiteit als een avondje bowlen, een mooie wandeling of een chique golfdate.

Inspiratie voor sportieve teamuitjes

Welk soort actief uitstapje past bij jouw team? Hierboven las je al een paar suggesties. En hier zijn nog meer tips voor sportieve actie waar je misschien nog niet aan had gedacht!

  • Padel is een echte hype. Deze sport houdt het midden tussen tennis en squash en wordt gespeeld in teams van vier. Prachtige sprongen en lekker zweten is gegarandeerd!
  • Waarom ga je niet rallyrijden met je collega’s? Stap in een lelijke eend, cabrio, kever of een ander bekend voertuig en race het hart uit je lijf.
  • Er zijn vast nog sporten die (bijna) niemand van jouw afdeling heeft geprobeerd. Kies voor een clinic schermen, paardrijden of lacrosse, en wie weet ontdekken jullie samen jullie nieuwe favoriete discipline!
  • Sporten op het water zijn een fantastische vorm van teambuilding als de zon schijnt. Verras je teamgenoten met een middagje kajakken, suppen of een heuse duikcursus. Je kunt zelfs gaan racen met een jetski of op een e-foil over het water zweven!
  • Highland games en bootcamps draaien allemaal om kracht en uithoudingsvermogen. Kies voor de klassieke variant of voor een boeiende versie aan het strand of op de heide.
  • En wil je je collega’s graag nog wat directe ‘feedback’ geven? In een paintball-, archery tag- of airsoft battle kan je al je werkfrustraties kwijt!