Je tuin onkruidvrij krijgen en houden: zo doe je dat

Als je een tuin hebt, dan ben je daar waarschijnlijk ontzettend blij mee. Niet gek ook, want dit is waarschijnlijk het enige stukje natuur waar je gebruikt van maakt en wat echt helemaal van jou is. Dat betekent ook dat de kans groot is dat je je tuin goed wil verzorgen. Op het moment dat er dan onkruid om de hoek komt kijken, wat de flora en fauna in jouw tuin kan aantasten, is het belangrijk dit zo snel mogelijk weg te krijgen. Maar hoe zorg je nou dat je naast het verwijderen van onkruid ook zorgt dat het niet meer terug komt? Wij geven tips.

Worteldoek

De ultieme tip om te voorkomen dat je tuin in het vervolg weer onkruid gaat ontwikkelen is door een worteldoek te plaatsen in de tuin. Misschien dat je nog niet eerder van de term worteldoek hebt gehoord, maar dit is een hele makkelijke en efficiënte manier om te voorkomen dat onkruid zich gaat nestelen in de tuin. Deze doek laat lucht en water door, zodat de planten en bloemen goed kunnen groeien, maar onkruid kan hier niet doorheen breken. Hierdoor wordt het onderhoud van je tuin ook gelijk veel makkelijker en kost het je stukken minder tijd.

Uitgraven

Mocht je toch onkruid in de tuin spotten, dan kun je natuurlijk ook onkruid gaan wieden om je tuin te kunnen beschermen. Als onkruid hardnekkig is, dan moet het worden uitgegraven Dat kun je bijvoorbeeld doen met een schepje of met een wortelsteker. Zo haal je het onkruid gemakkelijk uit de grond en bescherm je je tuin weer tegen onkruid.

Kokend water

Het gebruik van kokend water is de meest milieuvriendelijke manier met het beste en snelste resultaat om onkruid te voorkomen en te verwijderen. Hoe dat proces in zijn werk gaat? De hitte van het water doodt de eiwitten van de plant. Bij wortelonkruid moet je rekening houden met het feit dat je extra veel water nodig hebt.

Wegbranden

Een andere optie is om onkruid weg te schroeien of weg te branden. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een gasbrander te gebruiken. Dit is iets minder milieuvriendelijk dan de optie van kokend water en kan ook nog eens gevaarlijk zijn. Let er goed op dat je je handen en je lichaam goed beschermd en dat je eerst met de gasbrander oefent in samenwerking met iemand die hier verstand van heeft.