Versterk je imuunsysteem met de gezonde Chaga Paddenstoel

Chaga is een razendpopulaire paddenstoel in voedingssupplementen. Dat is niet zonder reden. De wetenschap bevestigt langzamerhand wat men vanuit de kruidengeneeskunde al wist: chaga heeft veelbelovende medicinale eigenschappen. Je kunt je immuunsysteem ermee herstellen en versterken. Reden om aandacht te besteden aan deze waardevolle, maar op het eerste oog vreemde medicinale paddenstoel.

Wat is Chaga precies?

Chaga (Inonotus obliquus) is een parasitaire zwam die met name groeit op beschadigde en zieke berkenbomen. Hoewel chaga geniet van de kou in noordelijk gelegen bossen zoals die van Scandinavië, Siberië en Canada, komt de bizar uitziende zwam ook voor in Nederland. Bizar, want het is net een klomp houtskool die kleeft aan een boom. Die keiharde zwarte klomp bestaat hoofdzakelijk uit myceliumdraden, die je kunt zien als de wortels van een zwam of paddenstoel. Van binnen is chaga echter meer karamelbruin van kleur. Chaga staat in Nederland ook bekend als de berkenweerschijnzwam.

Chaga gezond?

De belangrijkste vraag: is de paddenstoel ook echt gezond? Chaga wordt traditioneel gebruikt vanwege de vermeende heilzame eigenschappen, maar de afgelopen decennia zijn er aanwijzingen aan het licht gekomen dat deze zwam ook daadwerkelijk stoffen bevat die de werking kunnen verklaren. Het vruchtlichaam van chaga bevat namelijk polysachariden, betuline/betulinezuur en steroïden als lanosterol en inotodiol. Samen hebben ze een balancerende werking op het immuunsysteem, waardoor chaga effectief is bij infecties, ontstekingen en onbalans in het immuunsysteem.

De effectiviteit bij bepaalde ziektebeelden moet wel beter worden onderzocht, maar de eerste bevindingen zijn veelbelovend. Pas alleen wel op met wat je leest op het internet en de hoop die chaga of welk natuurgeneesmiddel ook kan bieden. Een voedingssupplement is niet hetzelfde als een medicijn en je dient altijd te overleggen met je arts als je planten of paddenstoelen wilt gebruiken ter ondersteuning van een behandeling.

De balans van je immuunsysteem

Ons immuunsysteem is in constante strijd met microben en andere potentiële ziekteverwekkers van buitenaf. De polysachariden in chaga hebben ontstekingsremmende eigenschappen waardoor je de balans van je immuunsysteem op peil kunt houden.

Je immuunsysteem sterk houden is geen makkelijke klus. Door gevarieerd en gezond te eten behaal je al veel winst. Onderschat ook de kracht van je nachtrust niet. Door voldoende slaap herstelt je lichaam en geest. Verder is lekker bewegen absoluut een aanrader. Vooral in het zonnetje zodat je huid lekker veel vitamine D aanmaakt. Chaga heeft de potentie om je te ondersteunen, maar zorg in ieder geval dat de basis van je immuunsysteem top is.

Chaga breed inzetbaar

De Chaga paddenstoel heeft allerlei onderzochte werkingen. Chaga heeft de volgende gezonde eigenschappen:

  • Remt ouderdom
  • Immuun- en weerstand booster
  • Goed om mee te detoxen
  • Breng je hormoonspiegel in balans
  • Antibacteriële, antivirale en antischimmel werking
  • Versterkt het lichaam
  • Antioxidant

Wel dient chaga op een bepaalde manier bereid te worden. Het keiharde chitine, waar celwanden in paddenstoelen uit bestaan, is niet door ons lichaam te verteren. Daardoor blijven de meest waardevolle stoffen in chaga onbenut. Het beste is een combinatie van heet water extractie en een alcohol extractie, omdat zo alle waardevolle stoffen oplossen.

De redactie van Vrouw & Passie plaatst regelmatig informatieve artikelen over verschillende thema's. De thema's lopen uiteen van werk en gezondheid tot aan ondernemende vrouwen. We stellen onze artikelen met zorg samen en hopen onze bezoekers te inspireren.