/

Waarom een zakelijke rekening openen handig is als zzp’er

Wanneer je als zelfstandige zonder personeel (zzp’er) begint, wil je niets liever dan voortvarend van start gaan. Logisch, want een goed begin is immers het halve werk. Daarom is het belangrijk om een aantal zaken van tevoren goed te regelen. Zo is het bijvoorbeeld handig om verzekeringen af te sluiten. Daarnaast is een zakelijke rekening openen aan te raden. Waar veel zzp’ers zich bewust zijn van het belang van verzekeringen, geldt dit voor een zakelijke rekening in mindere mate. Toch komt zo’n rekening wel degelijk van pas. Om jou te overtuigen, vertellen wij je in deze tekst waarom een zakelijke rekening openen handig is als zzp’er.

De financiën zijn een stuk overzichtelijker

Een zakelijke rekening is wettelijk gezien niet verplicht voor een eenmanszaak. Daarom vraag jij je mogelijk af waarom het als zzp’er toch handig is om zo’n rekening te openen. Laten we allereerst voorop stellen dat veel banken zakelijk gebruik van een privérekening niet toestaan. Zij controleren hier steekproefsgewijs op, waardoor de kans groot is dat je vroeg of laat tegen de lamp loopt. Reden genoeg om direct een zakelijke rekening te openen.

Je opent een zakelijke rekening voor zzp’ers niet alleen omdat dit eigenlijk min of meer van je verwacht wordt. Je plukt er zelf namelijk ook de vruchten van. Zo worden jouw financiën er een stuk overzichtelijker van dan wanneer je een privérekening voor zakelijke doeleinden gebruikt. Een zakelijke rekening gebruik je immers alleen voor zakelijke bij- en afschrijvingen. Hierdoor hoef je niet eerst alle betalingen uit te pluizen, iets wat wel het geval is als je jouw privérekening gebruikt.

Je bent minder tijd kwijt aan de administratie

Omdat privé- en zakelijke geldstromen van elkaar gescheiden worden als je een zakelijke rekening gebruikt, ben je logischerwijs ook minder tijd kwijt aan de administratie. Alle bij- en afschrijvingen die je met een zakelijke rekening doet, hebben immers betrekking op jouw bedrijf. Je kunt het jezelf overigens nog een stuk makkelijker maken. Hoe? Door een boekhoudprogramma te gebruiken. Aan veel van dit soort programma’s kun je namelijk een zakelijke rekening koppelen. Nadat je de rekening aan het boekhoudprogramma gekoppeld hebt, worden de transacties die je ermee doet automatisch ingelezen. Je hoeft ze dus niet langer handmatig in te voeren, waardoor je al snel minder tijd kwijt bent aan de administratie.

Je komt professioneler over op jouw klanten

De derde en laatste reden om als zzp’er een zakelijke rekening te openen, heeft betrekking op de professionaliteit van jouw bedrijf. Helaas zien veel ondernemers niet in wat professionaliteit en een zakelijke rekening met elkaar te maken hebben. Daarom lichten we hier kort toe hoe de vork in de steel zit. Een zakelijke rekening staat op naam van jouw bedrijf, terwijl een privérekening gekoppeld is aan een persoonsnaam. Als je klanten geld laat storten op een privérekening, komt de persoonsnaam op het bankafschrift te staan. Dit komt een stuk minder professioneel over dan wanneer de bedrijfsnaam op het afschrift staat. Bovendien weet een klant vaak direct waar het om gaat als hij de naam van een bedrijf op zijn bankafschrift ziet.