Gehoorapparaten: je nieuwe oren

Goed kunnen horen: het is een luxe waar de meeste mensen zelfs niet meer bij nadenken, maar het is lang niet voor iedereen weggelegd. Gelukkig staat de technologie nooit stil en bestaan er tegenwoordig heel wat praktische oplossingen om zelfs met een minder goed gehoor toch nog optimaal te kunnen functioneren. Denk maar aan een gehoorapparaat.

Wat zijn gehoorapparaten precies, welke voordelen bieden ze en hoe vind je het beste toestel voor jouw situatie? Hieronder lees je alles wat je moet weten!

Wat is een gehoorapparaat?

Een gehoorapparaat of hoortoestel is een elektronisch apparaatje dat slechthorenden helpt om geluiden beter waar te nemen. De meeste apparaten zijn bedoeld voor mensen die niet zo goed kunnen horen, maar er bestaan ook oplossingen voor doven (eventueel met restgehoor). In dat laatste geval helpt zo’n toestel zelfs bij de ondersteuning van het spraakvermogen.

Zo kies je het beste gehoorapparaat

Een goed hoortoestel vinden, dat is het halve werk. Hieronder enkele handige tips:

1. Vraag advies bij een audioloog

De eerste stap bij de zoektocht naar een goede gehoortoestel is advies inwinnen bij een audioloog. Deze specialist onderzoekt immers in welke mate je gehoor is afgenomen en raadt op basis daarvan bepaalde hoortoestellen aan. Daarbij krijg je bij een audioloog handige tips om je algemene levenskwaliteit te verbeteren, het onderhoud van je hoortoestel en meer.

2. Leg een gehoortest af

Bij een audioloog kan je ook terecht voor een zogenaamde gehoortest. Deze test is bedoeld om na te gaan hoe slecht je gehoor precies is op basis van het aantal decibels dat je kunt waarnemen.

Dit is belangrijk, omdat lang niet elk gehoorapparaat dezelfde mate van auditieve ondersteuning biedt. Sommige toestellen vangen subtielere geluiden op en zijn dus geschikt voor (bijna) doven en heel slechthorenden, terwijl andere wat minder gevoelig zijn.

3. Onderzoek de verschillende soorten gehoorapparaten

Zodra je weet wat je zoekt in een hoortoestel, loont het de moeite om de verschillende opties te vergelijken. Naast geluidsgevoeligheid zijn er nog andere parameters die verschillen van gehoorapparaat tot gehoorapparaat.

Hieronder enkele van de populairste opties:

  • AHO’s of ‘Achter-het-oor’-toestellen
  • IHO’s of ‘In-het-oor’-toestellen
  • Cros-toestellen voor doven of mensen die slechthorend zijn aan één oor
  • Implanteerbare en onzichtbare gehoortoestellen

Je kiest een model best op basis van je gehoorbehoeftes, maar ook in functie van je levensstijl en persoonlijke voorkeuren!

4. Vertrouw op kwaliteit

Welk gehoortoestel je ook koopt, kies altijd voor kwaliteit. Tegenwoordig zijn er heel wat vooraanstaande en betrouwbare merken die kwalitatief hoogwaardige producten aanbieden. Oticon hoortoestellen en Resound hoortoestellen behoren bijvoorbeeld tot de beste van dit moment en bieden echt meerwaarde voor wat ze kosten.

Houd er rekening mee dat je voor zo’n gehoorapparaat wat meer geld betaalt, maar als je levenskwaliteit er drastisch door toeneemt, denk je daar natuurlijk geen twee keer over na.

Een gehoorapparaat is een onmisbaar hulpmiddel als je zelfstandig wilt blijven leven ondanks gehoorproblemen. Gebruik bovenstaande tips bij de zoektocht naar een goed hoortoestel en je slaapt voortaan op beide oren.