Een magische winterse ervaring: Amsterdam Light Festival Rondvaart

Van 30 november 2023 tot en met 21 januari 2024 tovert het Amsterdam Light Festival de Noord-Hollandse grachtenstad bij valavond weer om in een onvergetelijk lichtspektakel.

De alweer twaalfde editie van het inspirerende lichtfestival verkent onder het thema 'LOADING…' de impact van digitale technologie en AI op ons dagelijks leventje.

Meer dan een miljoen binnen- en buitenlandse bezoekers zullen opnieuw het verlichte decor van de Amsterdamse grachtengordel bewonderen. 24 lichtkunstwerken van een divers kransje internationale artiesten beloven een magische wandelbeleving door de winterse hoofdstad.

Maar de lichtinstallaties pronken niet alleen op de kades. Er glinstert ook allerlei moois in het water. Lees dus snel verder als je wil weten wat het lichtfestival deze winter allemaal in petto heeft.

De Amsterdamse grachtenpracht

De Amsterdamse grachtengordel pronkt sinds 1 augustus 2010 op UNESCO's Werelderfgoedlijst. Deze architecturale symfonie van water, kades, straten, bruggen en statige grachtenpanden blijft honderden jaren na de aanleg in de zeventiende eeuw verbazing en verwondering oproepen bij de miljoenen toeristen die jaarlijks in de Nederlandse hoofdstad neerstrijken.

Tijdens een boottocht in Amsterdam besef je pas echt waarom dit zeventiende-eeuwse grachtennetwerk zo wereldberoemd is. De Amsterdamse rederijen spelen hier handig op in met een uitgebreid aanbod rondvaarten.

Tijdens een avondrondvaart geven de verlichte bruggen en grachtenpanden je al helemaal een magisch uitzicht.

Christmas Canal Parade

Dat de Amsterdamse grachten na zonsondergang een uniek decor vormen, was ook Henk-Jan Buchel en Vincent Horbach niet ontgaan. In de winter van 2009 stampten deze twee heren de Christmas Canal Parade uit de grond. Of beter gezegd: uit het Amsterdamse grachtenwater. De hoogst sfeervol verlichte botenstoet had aardig wat bekijks tijdens de rondvaart op kerstavond 2009.

Het jaar daarop kreeg de oplichtende botenparade een gesmaakt vervolg met Winter Magic Amsterdam. Onbetwiste spektakelstuk van het drie wekende durende winterevent was de Magere Brug.

Lichtontwerper Rogier van der Heide transformeerde het rijksmonument over de Amstel in een fraai staaltje lichtkunst dat niemand onbewogen liet. De organisatoren beseften meteen dat daar meer in zat.

Amsterdam Light Festival 2012

Twee winters later knipten de led-lampjes van het eerste Amsterdam Light Festival aan. 375.000 kijklustigen vergaapten zich in december 2012 na valavond aan de kunstzinnige lichtobjecten in de binnenstad.

De jaren daarop groeide het fotogenieke lichtfestival uit tot een van de belangrijkste meerdaagse evenementen van Amsterdam. De elfde editie lokte in de winter van 2022-2023 ruim een miljoen bezoekers naar de grachtenstad.

'LOADING…'

Op 30 november 2023 trapte de twaalfde editie van het Amsterdam Light Festival af. Tot en met 21 januari 2024 kan je vanaf het land of het water bewonderen wat de lichtkunstenaars met het thema 'LOADING… Revealing Art, AI and Tech' hebben uitgespookt.

Opgelet wel. Het lichtfestival is geen nachtevenement. Van zondag tot en met dinsdag verlichten de kunstwerken van 17 tot 22 uur. Van woensdag tot en met zaterdag kan je tot 23 uur de lichtkunstinstallaties bekijken.

Wandelen of liever varen?

Je kan de lichtkunstwerken op eigen houtje ontdekken met de gratis festivalapp. De digitale routekaart kost € 7,99 en geeft je allerlei extra's zoals GPS-tracking en aanvullende weetjes over de lichtkunstwerken. Je steunt er meteen ook de onafhankelijke stichting achter het lichtfestival mee.

Of krijg je toch liever uitleg van een échte gids? Voor € 21,50 sluit je aan bij een gegidste wandeltour.

Daarnaast werkt de festivalorganisatie samen met zes partnerrederijen voor een Amsterdam Light Festival Rondvaart. Vanaf € 26,50 mag je mee aan boord op een lekker verwarmde boot met audiogids.

Vermijd teleurstelling en boek je tickets vooraf online. De Amsterdam Light Festival cruises zijn elk jaar namelijk bijzonder gewild.