Sapioseksueel: betekenis van sapioseksueel zijn?

Je hebt er misschien wel eens van gehoord: sapioseksueel. Wat is het nou precies en wanneer kan je jezelf sapioseksueel noemen?

Wat is sapioseksualiteit?

Voor sommige mensen gaat het er niet om wat er aan de buitenkant zit, de binnenkant is belangrijk en dan niet per se je innerlijk en je karakter, maar met name je intelligentie. Wat gaat er om in het hoofd van je partner en hoe uit hij of zij dat. Sapioseksualiteit klinkt misschien wat gek, maar ‘sapio’ komt uit het Latijns en staat voor wijsheid. Sapioseksualiteit is dus het fenomeen waarin mensen meer zijn aangetrokken tot iemands kennis dan hun uiterlijk.

Nieuw fenomeen

De term is relatief nieuw, die verscheen voor het eerst in 2014 toen OKCupid het toevoegde aan het lijstje van seksuele voorkeuren. Het is nog steeds een beetje omstreden, aangezien het hier gaat om een bepaalde eigenschap waar je verlieft op wordt en niet gender-georiënteerde keuze. Al gaat het bij deze verliefdheid wel wat verder. Je kan namelijk echt niet verliefd worden op mensen die een bepaald ‘laag’ denkniveau hebben. Je valt eerder op de denkwijze en de diepe gesprekken die je met iemand voert, dan op mooie ogen of een leuke lach. De term is dus redelijk nieuw, de aantrekkingskracht tot intelligentie bestaat al lang. Zelfs Plato schreef over intellectuele relaties 400 jaar voor Christus.

Arrogantie

Sinds de term bestaat en er openlijk voor uitgekomen wordt dat mensen sapioseksueel zijn, worden deze mensen bekritiseert. Ze sluiten een hele groep mensen als het ware buiten en gaan alleen voor de hoogopgeleiden. Ze worden vaak als snobistisch bestempeld en arrogant worden ze ook vaak genoemd. Hoe gek is dat? Al jaren roepen we dat een soort zijn eigen soort zoekt, anders heb je weinig gemeenschappelijke raakvlakken. We doen het allemaal, maar degenen die op intellect vallen, zijn ineens snobistisch.

Telt het uiterlijk niet?

We weten dat sapioseksuelen zich aangetrokken voelen tot intellect en de complexiteit van denken, maar telt het uiterlijk dan helemaal niet voor deze mensen? Velen van hen zeggen dat ze ook naar uiterlijk kijken. We zijn natuurlijk allemaal mensen, maar het verschil bij iemand die sapioseksueel is, zit hem in het gesprek. Iemand kan nog zo knap zijn, maar als er geen inhoud in zit, is het al gauw over. Een mismatch zou je het ook wel kunnen noemen. In een relatie moeten twee mensen natuurlijk klikken met elkaar, komt er geen hoog denkniveau naar boven, dan is het jammer maar helaas voor de knappe dame of heer.

Als het uiterlijk zo weinig uitmaakt, de bedprestaties er niet toe doen en een woordspel het voorspel is, wat gebeurt er dan in bed? Sapioseksuelen houden van kwaliteitsvolle gesprekken en dioalogen die hen op een dieper nivieau brengen. In de innerlijke wereld van de andere persoon vinden ze schoonheid en ze laten zich verleiden door de woorden van de ander. Dat betekent echter niet dat de relatie platonisch is. Juist niet. Psychiater Lister Rossel beweerde al dat ons brein het belangrijkste seksueel orgaan is, meer dan onze huid en genitaliën. Dat komt omdat het brein verlangen aanwakkert. Dat lijkt op het eerste gezicht in te gaan tegen de standaard biologische en evolutionaire denkbeelden van aantrekkingskracht. Bijvoorbeeld de vruchtbaarheidstekenen van man en vrouw, maar dat is het ook juist. Het zijn de standaard denkbeelden. Inmiddels zijn we weer verder geëvolueerd en kan ook het denkniveau een stimulans zijn.

Vergeet het EQ niet

Dan is er nog het EQ. Deze wordt wel vaker vergeten als het gaat om intelligentie, maar ook sociaal gezien kan je excelleren op hoog niveau. Vaak ben je iets meer met het een of het ander gezegend. Een iets lager IQ geeft vaak de ruimte om sociaal wat sterker te zijn. Veel empathie tonen, veel sociale contacten opbouwen en onderhouden en wat minder verlegen zijn. Waar iemand met een hoger IQ dat misschien minder heeft of minder belangrijk vindt. Hij of zij vindt zijn voldoening eerder in boeken dan een sociaal event.

Voor veel sapioseksuelen glipt EQ er nog wel eens doorheen. In de zoektocht naar iemand met een gelijk of hoger denkniveau, worden andere vaardigheden, zoals de sociale, wel eens vergeten. Dat kan lastig zijn als je opzoek bent naar een relatie. Wanneer de intelligentie volledig ondergeschikt maakt aan andere factoren van iemands persoonlijkheid. Empathie, optimisme, zelfkennis en sociale vaardigheden zijn eigenschappen van iemand met een hoog EQ en de dingen die je van iemand mag verwachten in een relatie.

Het mooiste scenario is natuurlijk dat twee mensen elkaar kunnen aanvullen, op wat voor manier of niveau dan ook. Iemand met een hoog IQ kan veel leren van iemand met een hoog EQ. Het is alleen op andere vlakken dan dat je zelf gewend bent. Of twee gelijkwaardig opgeleide mensen die elkaar aanvullen en van elkaar kunnen blijven leren. Intelligentie is niet alleen een opleidingsniveau, beroep, of IQ cijfer. Intelligentie komt in veel vormen voor.

De complexiteit van iemand denken

Intelligentie is niet in een woord te omschrijven. In ieder geval niet de intelligentie waar sapioseksuelen op vallen. Het hoeven niet allemaal per se wetenschappers te zijn. Het kan ook in een gevatte opmerking zitten, in een sterke verbeelding of een goed gevulde boekenkast. Het gaat vaak meer om de complexiteit van iemands denken.

Verschillende seksualiteiten

Gelukkig zijn we steeds openen gaan kijken naar seksualiteit en intimiteit. Je eigen voorkeuren maken het verschil en het maakt niet de maatschappij niet zo veel meer uit, op wat voor manier je dat wil uiten. Daar behoort ook toe hoe je jezelf ziet. Ben je heteroseksueel, biseksueel, homoseksueel, sapioseksueel of nog anders. Het maakt niet uit. We hebben de verschillende seksualiteiten omarmt en kunnen gelukkig vrij leven en liefhebben.