Hoe zorg je beter voor jezelf
/

Hoe zorg je beter voor jezelf?

Heb je het voornemen om beter voor jezelf te zorgen? Dat is natuurlijk altijd een goed plan. Je verdient het om goed voor jezelf te zorgen, wat uiteindelijk ook weer tot een plezieriger en gelukkiger leven leidt. Op zoek naar tips waar je op kunt letten? Lees dan even verder.

Uiterlijke verzorging

Je uiterlijk telt mee als het aankomt op beter voor jezelf zorgen. Ga hier dan ook lekker mee aan de slag. Plan bijvoorbeeld regelmatig een beauty dagje in voor jezelf. Neem een bad, doe een gezichtsmasker- en een haarmasker op. Dat is toch genieten? Probeer bijvoorbeeld ook een nieuwe make-up of skincare routine, als je daarvan houdt. En laat je verzorgen, bijvoorbeeld in een goed kapsalon Enkhuizen om je haar weer in model te krijgen. Je kunt er ook aan denken om je nagels te laten doen, in de vorm van een manicure of pedicure. Of ga naar een nagelsalon voor mooie nagellak. Laat je huid onder handen nemen als je een onzuivere of droge huid hebt. En maak een gewoonte van dergelijke afspraken, zodat je het mooi bijhoudt. Bezoek je kapper bijvoorbeeld meerdere keren per jaar. Als het een goede kapper is, kun je de afspraken meteen voor het hele gezin regelen zoals bij een herenkapper Enkhuizen. Dat is wel zo praktisch.

Beweging

Beter voor jezelf zorgen doe je ook door meer te bewegen. Zo maak je immers geluksstofjes vrij, en voel je je de hele dag beter. Fysieke activiteit is belangrijk voor je algehele gezondheid. Bij beweging denken veel mensen direct aan intensieve beweging, zoals een zware workout. Dat kan natuurlijk, als je je daar goed bij voelt en zin in hebt. Maar het hoeft niet! Ook rustigere, mildere beweging is al goed om te doen. Maak bijvoorbeeld een wandeling of fiets wat rond. Of doe een dansje in de woonkamer. Ga op zoek naar een vorm van beweging die bij jou past. Zo houd je het immers ook beter vol, op de langere termijn. En zie beweging als iets leuks, niet als bijvoorbeeld straf als je iets ongezonds gegeten hebt.

Buitenlucht

Nu we het toch over bewegen hebben: doe dat lekker in de buitenlucht. Zeker als het mooi weer is! Zo sla je namelijk twee vliegen in één klap. De buitenlucht doet je immers ook goed. Je kunt het combineren met beweging, maar er zijn meer opties. Ga bijvoorbeeld lekker vaak buiten zitten, in de tuin of op je balkon. Of ga zelfs naar het park, het strand of een natuurgebied, om van buiten te genieten. Organiseer hier bijvoorbeeld een picknick, om een gezellig idee te delen. De natuur om je heen brengt rust en zorgt voor een goed humeur – dat zijn goede manieren om voor jezelf te zorgen.

Slaap

Slaap je wel goed? Veel mensen ervaren slaapproblemen, zoals moeite met inslapen of slecht doorslapen. Probeer hieraan te werken, als dit ook bij jou het geval is. Ga bijvoorbeeld op vaste tijdstippen naar bed, zodat je lichaam eraan went. Idealiter ook in het weekend. Probeer minder te piekeren, zodat je de slaap beter vat. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, maar je kunt in ieder geval proberen om eraan te werken. En beperk je schermtijd in de avonduren, zodat je al vroeger slaapstofjes aanmaakt en beter in slaap kunt vallen. Lees bijvoorbeeld liever een boek. Een goede nachtrust is cruciaal voor je fysieke en mentale welzijn: neem dat serieus.

Rust

Beter voor jezelf zorgen betekent ook dat je vaker rust pakt. Rust is namelijk geen tijdverspilling, maar is essentieel in het leven! Voel je dus niet schuldig als je eens een dag niets anders doet dan hangen op de bank. Grote kans dat je daar juist behoefte aan hebt. Maar las ook meer rustmomenten in tijdens een reguliere dag. Pak bijvoorbeeld zeker een pauze tijdens je werkdag, ook als je een thuiswerkdag hebt. Geef jezelf op die manier regelmatig korte pauzes gedurende de dag. Sta op, strek je uit en neem een paar minuten de tijd om te ontspannen. Dit kan helpen om stress te verminderen en je energieker te voelen.

Zoals blijkt uit de bovenstaande tips, bestaat goed zorgen voor jezelf uit het leiden van een gezond, plezierig en gebalanceerd leven. Hoe je het precies invult, is natuurlijk aan jou om te bepalen. We hopen dat deze tips je inspireren.

De redactie van Vrouw & Passie plaatst regelmatig informatieve artikelen over verschillende thema's. De thema's lopen uiteen van werk en gezondheid tot aan ondernemende vrouwen. We stellen onze artikelen met zorg samen en hopen onze bezoekers te inspireren.