Hoe vind je je creativiteit weer terug

Hoe vind je je creativiteit weer terug?

Heb je het idee dat je een creatief persoon bent, maar ben je dit in de loop van de jaren een beetje kwijtgeraakt? Dit is herkenbaar voor veel mensen. In de drukte van het bestaan krijgt van alles prioriteit, maar komt creativiteit vaak op een laag pitje te staan. Dat is natuurlijk jammer, want het is heerlijk om de creatieve kant van jezelf (weer) te laten opbloeien! We hopen dat het je lukt met deze tips.

Maak iets praktisch

Om je creativiteit voor het eerst weer aan te spreken, is het een goed idee om zelf iets praktisch te maken. Denk aan een item dat je van pas komt in het huishouden. Of maak zelf een kledingstuk, om nog een goed voorbeeld te geven. Ga na wat je nog nodig hebt in je dagelijkse leven. Hier kun je vast en zeker zelf iets van maken. Het kan al iets kleins zijn, zoals een sleutellabel. Ideaal om zo’n gepersonaliseerd label aan je huissleutel of autosleutel te hangen. Maak er je eigen ontwerp van, met een tekst erop bijvoorbeeld.

Probeer het gewoon uit

We zijn al gauw geneigd om hoge eisen te stellen, ook aan onze creatieve projecten. Het moet meteen perfect zijn. Laat dat juist liever los. Zo is het ineens een stuk toegankelijker om gewoon lekker creatief aan de slag te gaan. Je hoeft niet meteen een meesterwerk te maken, maar je kunt ook gewoon iets uitproberen. Of maak iets kleins, waar je maar kort mee bezig bent: denk aan een houten sleutelhanger. Het is juist leuk om gewoon iets op te pakken, zonder verdere verwachtingen. Bevalt het echt goed om vaak creatief in de weer te zijn? Dan kun je je skills ontwikkelen en iets gerichts oppakken. Ga bijvoorbeeld vaker schilderen of probeer een ander creatief project uit. Maar dat hoeft bij het startpunt niet meteen je doel te zijn.

Volg een tutorial

Wil je wel graag creatief bezig zijn, maar weet je simpelweg niet hoe? Of heb je geen inspiratie wat je kunt doen of maken? Het helpt om een tutorial te volgen. Dit is een stappenplan, vaak in de vorm van een video, waarin je alle stapjes kunt volgen die een ander doet. Maak op die manier bijvoorbeeld een bepaald schilderij of juist iets heel anders. Je hoeft zo niet meteen alles zelf te bedenken, maar je bent wel lekker creatief bezig. Soms staat bij een tutorial ook precies vermeld welke materialen je ervoor nodig hebt, zodat je dit meteen op overzichtelijke wijze in huis kunt halen. Dat komt je alleen maar goed uit.

Hobby van vroeger

Denk eens terug aan vroeger: wat waren in die tijd de creatieve hobby’s waar je je graag mee bezig hield? Dit kun je weer oppakken, ook op latere leeftijd! Misschien tekende je wel veel. Of speelde je juist een muziekinstrument. Als dit je toen lag, is de kans groot dat dit nog steeds het geval is. Natuurlijk moet je eerst weer even oefenen, neem daar gewoon de tijd voor. Je kunt er ook voor kiezen om iets op te pakken wat je vroeger al interessant leek, maar waar je nog niet eerder aan bent toegekomen. Van fotografie tot grafisch design: ga na waar jouw creatieve passie ligt. Dit is voor iedereen natuurlijk weer anders.

Samen creatief bezig zijn

Je kunt in je eentje creatief bezig zijn, maar het is nog wel leuker om dit samen met iemand te doen. Je partner, kind, vriend(in) of collega: zoek iemand uit en organiseer een creatieve middag of avond. Je kunt ondertussen gezellig bijkletsen, terwijl jullie allebei iets maken. Als het bevalt, kun je dit iedere week of maand eens gaan doen. Of start zelfs nog een groter creatief clubje op! Het kan zomaar eens een succes worden.

Het is heerlijk om vaker creatief bezig te zijn. Je kunt er helemaal in opgaan! Maak er daarom tijd voor vrij in je agenda en ga er gewoon mee aan de slag, welke creatieve passie er ook bij jou past.

De redactie van Vrouw & Passie plaatst regelmatig informatieve artikelen over verschillende thema's. De thema's lopen uiteen van werk en gezondheid tot aan ondernemende vrouwen. We stellen onze artikelen met zorg samen en hopen onze bezoekers te inspireren.