Zuid-Afrika: Een land van avontuur en cultuur

Over Zuid-Afrika zijn ontelbare blogs en reisverhalen geschreven. Hele boeken zelfs. In deze blog over dit prachtige land gaan wij het eens over een heel andere boeg gooien. We gaan jou ook wat vertellen over de ziel van dit bijzondere land.

Als je meer weet over de cultuur en de denkwijze van de mensen die er wonen, wordt het reizen erdoorheen alleen maar mooier. We geven jou in deze blog ook een tip over een must see van het land. Misschien iets minder bekend dan de grotere toeristische trekpleisters van het land, maar ook minstens net zo mooi.

The spirit van Zuid-Afrika

Het land komt weleens negatief in het nieuws. Als je niet beter weet, lijkt het wel alsof blank en zwart daar met het mes tussen de tanden lijnrecht tegenover elkaar staan. Ook al zijn er sociale spanningen, dat beeld doet de werkelijkheid geen recht. Het WK rugby van 2023 heeft laten zien wat de ware aard is van het Zuid-Afrikaanse volk.

Na het winnen van de finale viel blank en zwart elkaar letterlijk in de armen. Ook al was het maar voor even, die avond en de dagen ernaar was er geen verschil tussen rijk en arm. Geen verschil tussen wit en zwart. Er bestaat geen enkel sportteam ter wereld dat de eenheid van het land dat het vertegenwoordigt zo kan weerspiegelen als dat van het rugbyteam van Zuid-Afrika.

Ervaar de verbinding met Zuid-Afrika

Dat klink tegenstrijdig, juist omdat er zoveel sociale spanningen in dat land kunnen zijn. Toegegeven, het helpt enorm dat The Springboks de wereldkampioen zijn geworden. Maar successen zorgen nu eenmaal voor verbinding. Als jij zelf als toerist het land gaat bezoeken, kun jij die verbinding letterlijk ervaren. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is het WK rugby aan te halen.

Neem de proef mar eens op de som als je een rondreis Zuid-Afrika gaat doen. Vertel een willekeurige Zuid-Afrikaan hoezeer je hebt genoten van de vastberadenheid en standvastigheid van het Zuid-Afrikaanse rugbyteam. Je zal versteld staan hoe snel je de harten van de Zuid-Afrikanen laat smelten.

Hoe beter je de Zuid-Afrikaanse cultuur begrijpt, hoe mooier het land wordt. En laten we eerlijk zijn, ook zonder die kennis is het al een fantastisch mooi land.

De natuur

Qua natuur heeft Zuid-Afrika werkelijk alles te bieden. Het feit dat er in dit land meerdere klimaatzones zijn, speelt daar een belangrijke rol in. Het bekendste park van het land, misschien wel van de wereld, is het Kruger National Park. Ook in deze blog komen we er niet onderuit om dit geweldige park te vermelden. Wil je de Big Five met je eigen ogen zien, dan ga je naar het Kruger National Park.

Zoals er zoveel prachtige dingen zijn die je zou moeten zien als je het land gaat bezoeken. De Oostkaap, Swaziland en Lesotho, de Drakensbergen. Er is zoveel te doen en te zien in Zuid-Afrika, dat je daar echt de tijd voor moet nemen. Nu kan niet iedereen zomaar maandenlang wegblijven van zijn werk natuurlijk. Als we jou een goede tip mogen geven voor de voorjaarsvakantie 2024, leg dan de Tuinroute af.

Tuinen betekent in het Afrikaans zoiets als groene natuur. De Tuinroute brengt je langs de kust van de West-Kaap uiteindelijk in het Nationaal Park Tsitsikamma. Dit park is al fantastisch. Weliswaar niet zo bekend als grote broer het Kruger, maar oh wat is Tsitsikamma mooi. En dan hebben we het nog geeneens over de weg ernaartoe. Groene natuur is eigenlijk wel een understatement. Groen paradijs of groene fantasiewereld zou beter tot zijn recht komen. Als je er ooit komt, zul je zien dat daar geen woord aan gelogen is!