Kun je als ZZP- er een auto leasen?

Waar let de ZZP `er op bij het leasen van een auto
Om als ZZP`er een auto te leasen, heb je meerdere mogelijkheden. Je kan kiezen voor private lease of voor zakelijk leasen. Fiscaal zitten hier enorme verschillen in. In deze blog vertellen wij jou wat deze verschillen zijn.

Waar moet je op letten als je als ZZP`er een auto gaat leasen

Wel of geen bijtelling. Je hoort het begrip bijtelling vaak voorbijkomen als een gesprek over het rijden in een leaseauto gaat. Ook voor jou als zelfstandige zonder personeel is de bijtelling een factor waar je op moet letten. De bijtelling is afhankelijk van de leasevorm die je kiest. Voor jou als ZZP’er zijn er echter nog veel meer zaken waar je op moet letten in vergelijking met iemand die in een leaseauto van zijn of haar werkgever rijdt. Ga jij als ZZP auto leasen, dan komen de volgende aspecten in aanmerking:

De bijtelling

Wellicht het bekendste begrip die met zakelijk rijden te maken heeft, is de bijtelling. Dit is de belasting die je betaalt voor het rijden in een zakelijke auto voor privédoeleinden. Als je kiest voor private lease, heb je geen bijtelling. Je mag privé dus zoveel kilometers rijden als je wil. Als je zakelijk least, mag je op jaarbasis maximaal 500 kilometer rijden voor privédoeleinden. Voor elke kilometer hierboven moet je het belastingtarief voor de bijtelling betalen.

Kilometervergoeding

De kilometervergoeding is van toepassing bij private lease. Voor elke kilometer die je zakelijk rijdt, mag je €0,21 declareren als reiskostenvergoeding. Heb je in één jaar 15.000 kilometers voor je werk gereden, dan heb je een aftrekpost van 15.000 x €0,21 = €3150,-. Dit bedrag kun je dan weer gebruiken om een deel van je maandelijkse leasekosten te betalen.

Aftrekposten

Als je kiest voor financial lease, heb je geen recht op een kilometervergoeding. Daar staat tegenover dat je gebruik kan maken van fiscale voordelen die niet van toepassing zijn bij private lease. Een groot voordeel van financial lease is dat alle leasekosten inclusief de btw fiscaal aftrekbaar zijn.

BKR registratie

Kies je als zelfstandige voor private lease, dan ziet de Nederlandse wet jou als een particulier die een kredietovereenkomst afsluit. Dat houdt in dat je geregistreerd wordt bij het BKR (Bureau Krediet registratie). Hou er rekening mee dat een BKR registratie verstrekkende gevolgen kan hebben bij zaken zoals het afsluiten van een hypotheek.

De voordelen en nadelen van private en financial lease

Om het overzichtelijk voor jou te maken, zetten we hieronder voor je op een rijtje wat de voordelen en de nadelen zijn van allebei de leasevormen.

De voordelen van private lease voor een ZZP`er:

  • Geen bijtelling voor gereden privékilometers
  • Kilometervergoeding voor zakelijke kilometers

De nadelen van private lease voor een ZZP`er:

  • BKR registratie
  • De leasekosten en BTW zijn niet fiscaal aftrekbaar

De voordelen van financial lease voor een ZZP`er:

  • De leasekosten en BTW zijn fiscaal aftrekbaar
  • Geen BKR registratie

De nadelen van financial lease:

  • Bijtelling voor privékilometers boven 500 kilometer op jaarbasis
  • Geen kilometervergoeding voor zakelijke kilometers