Welke stappen kun je nemen bij letselschade?

In het dagelijks leven kan het altijd gebeuren dat je een ongelukje hebt. Je bezeert een vinger of stoot je aan een tafel, met een blauwe plek als gevolg. Dit soort kleine verwondingen genezen over het algemeen snel en hebben geen blijvende gevolgen voor je gezondheid. Is er sprake van een langdurige, lichamelijke beschadiging of heb je psychische klachten? Dan noemen we dat letselschade.

Letselschade kun je op verschillende manieren oplopen. De term wordt vaak gebruikt als de geestelijke of lichamelijke klachten ontstaan als gevolg van een ongeval. Dit kan een ongeval in het verkeer zijn, tijdens werkzaamheden of bij het uitvoeren van dagelijkse bezigheden.

Denk daarbij aan een bezoek aan een winkel waar je uitglijdt op een gladde vloer. Als je zo’n ongeval overkomt, kun je in veel gevallen het persoon of het bedrijf waar dit gebeurt aansprakelijk stellen. Het is dan wel belangrijk dat je daarbij een aantal stappen volgt.

Zorg voor medische hulp

Het meest belangrijke bij een ongeval is uiteraard dat je de benodigde medische hulp krijgt. Hiermee voorkom je dat het lichamelijke letsel erger wordt. Met de juiste medische zorg krijg je tevens de juiste begeleiding om zo snel mogelijk te herstellen.

Letselschade is soms duidelijk zichtbaar. Je hebt een gebroken arm, er zijn verschillende wonden zichtbaar of je hebt duidelijk moeite met lopen.
Letsel is echter niet altijd zichtbaar, zoals bij psychisch letsel.

Leg het verloop van je medische traject goed vast

Bij een verkeersongeval lopen slachtoffers vaak een whiplash op. Dit is ook niet zichtbaar, maar de klachten kunnen wel lang aanhouden. In bepaalde gevallen is niet direct duidelijk dat er klachten zijn of dat bepaalde klachten gerelateerd zijn aan het ongeval.

Het is daarom niet alleen belangrijk om je arts te vragen om medische hulp. Het is eveneens goed om alle klachten die je ervaart goed te documenteren. Op deze manier heb je een goed onderbouwd dossier waaruit de mate van het letsel blijkt in relatie tot het ongeval dat je hebt gehad.

Neem contact op met een letselschadeadvocaat

Waarom is het zo belangrijk om al deze stappen te doorlopen? Letsel ontstaat in veel gevallen doordat andere partijen geen voorzorgsmaatregelen hebben genomen om de kans op letsel te beperken. Of om het letsel te voorkomen. Het bedrijf waar het ongeval plaatsvond of de persoon die je heeft aangereden, kan daardoor aansprakelijk gesteld worden.

Afhankelijk van de ernst van het ongeval heb je extra medische kosten of je moet wellicht aanpassingen in huis doen om zelfstandig te kunnen wonen. De kans bestaat zelfs dat je in inkomen achteruit gaat, omdat je je werk niet meer kunt uitoefenen. In dit soort situaties kan een letselschade advocaat je helpen om deze kosten te verhalen en een schadevergoeding te bewerkstelligen.

Gun jezelf tijd voor het verwerken van je emoties

Natuurlijk is het belangrijk dat je zo goed mogelijk herstelt van het ongeval en kan een schadevergoeding dat niet altijd goedmaken. Maar het is wel prettig als een specialist je belangen behartigt en het juridische aspect van je overneemt. Schakel daarom een specialist in als letselschade Rotterdam. Dan heb je zelf de ruimte om het ongeval emotioneel te verwerken.