Milieuvriendelijk je muur verven doe je zo

Wist je dat verf schadelijk is voor de natuur? Maar er zijn manieren om dit tegen te gaan. Wij zetten graag een aantal punten voor jou op een rijtje, zodat je op een milieuvriendelijke manier jouw muur kan verven. Lees je mee? 

In verf zitten veel toxische stoffen, zoals terpentine, conserveringsmiddelen en het stoot veel CO2 uit. Er wordt ook nog eens veel aardolie gebruikt voor de productie van latexverven. Dit is schadelijk voor zowel mens, dier als het milieu. Maar het kan duurzamer en wij leggen je uit hoe. 

1. Verf met duurzame muurverf 

Er bestaat nu duurzame verf. Deze verf is gemaakt van natuurlijke grondstoffen waardoor je het praktisch overal kan opsmeren zonder dat je zelf schade oploopt maar ook de natuur er geen schade van ondervindt. Je kan het bij wijze van spreken nog op je gazon smeren zonder dat het schadelijk is. Een goede muurverf is hoe dan ook belangrijk, maar als je naast een krachtige verf kan kiezen voor iets milieuvriendelijker is de keuze snel gemaakt. 

2. Was je kwasten af na gebruik 

Een veel gemaakte fout is dat je moe bent na het verven. Dit is op zich niet gek, maar wanneer jij jouw kwasten niet schoonmaakt of in de week zet kan je ze de dag erop allemaal weggooien. Er zijn verschillende manieren om je kwasten vaker te gebruiken. Wikkel ze bijvoorbeeld in huishoudfolie en leg ze in de koelkast of de vriezer. Zo blijven ze langer goed. 

Meer tips over je kwasten? Je leest het hier!

3. Gebruik herbruikbare bakjes 

Er zijn herbruikbare bakjes die waar je verf in kan doen. Zo kan je keer op keer hetzelfde bakje gebruiken in plaats van iedere dag weer nieuwe bakjes te moeten kopen. Nu kan je daarnaast ook nog gebruik maken van inleg bakjes. Dit is een gouden tip als je niet te veel hard plastic wil gebruiken. 

4. Laat de verfpot uitlekken

Wist je dat er heel veel verf achterblijft in de pot? Laat daarom de pot verf eens een tijdje op z’n kop staat. Als je goeie verf zoals sigma muurverf gebruikt wil je dit niet verspillen. Daarom ga je op deze manier zuiniger om met de verf die je hebt. Overigens is de verf van Sigma ook te krijgen in een ecologische variant!