Hoe je zo goedkoop mogelijk uit elkaar kunt gaan of scheiden

Er wordt wel eens gezegd dat de liefde het mooiste is wat er is, maar je ook de meeste pijn kan doen. Wie ooit een gebroken hart heeft kan dit wellicht beamen. Als jij en je liefde uit elkaar gaan omdat er geen liefde meer is, dan is dat in veel gevallen ontzettend verdrietig. Het helpt niet dat je dan ook nog eens op zoek moet naar de juiste manier om uit elkaar te kunnen gaan. Scheidingen kosten vaak veel geld, zeker wanneer jij en je ex partner er niet uit kunnen komen samen. Dat is natuurlijk ontzettend zonde. Als je duizenden euro’s kunt besparen door op een goedkope manier te scheiden, waarom zou je dat dan niet doen? In dit artikel bespreken wij alles over scheiden op een zo goedkoop mogelijke manier, zodat jij en je ex geen onnodige kosten maken.

De kosten van een scheiding

Wat maakt eigenlijk dat een scheiding (zoveel) geld kost? Nou, omdat jullie getrouwd zijn voor de staat betekent ook dat jullie deze trouw juridisch gezien moeten ontbinden. Daarom betalen jij en je ex gezamenlijk de kosten voor een advocaat. Ook voor het in werking stellen van een juridisch proces betalen jullie geld, dat noem je griffierecht. Als jij en je partner goed uit elkaar zijn gegaan, dan kunnen jullie een gezamenlijke advocaat nemen om het juridische proces te leiden. Dit scheelt ontzettend in de kosten, want wanneer jij en je (ex)partner een conflict hebben, hebben jullie allebei een eigen advocaat nodig en kan dit hoog in de kosten gaan lopen. De kosten voor een advocaat worden voor het collectief dan in ieder geval twee keer zoveel.

Mediation

Als jij en je partner er echt niet uitkomen en een derde partij nodig hebben om het proces van uit elkaar gaan een beetje te leiden, dan kunnen jullie een mediator inschakelen. Hier betaal je echter ook voor, omdat een mediator een professional is. Vraag een scheiding aan wanneer jij hier klaar voor bent, of dat nou voor of na een mediationtraject is.

silhouette of man and woman under yellow sky

Hulp van de overheid

Op het moment dat je financieel gezien niet in staat bent om de (volledige) kosten van een advocaat te betalen, dan kan de overheid bijspringen. Waar je in dat geval recht op hebt of wat je van de overheid kan verwachten, hangt af van je inkomen en vermogen. Toch is het een fijn idee dat ook mensen die het minder breed hebben, in staat zijn om te kunnen scheiden.

Samenlevingscontract

Helaas is het niet alleen gedoe om uit elkaar te gaan wanneer jij en je partner officieel getrouwd zijn. Ook wanneer jullie “alleen” een samenlevingscontract hadden, is het veel gedoe om uit elkaar te kunnen gaan. Denk bijvoorbeeld aan het regelen van zaken rondom de woning (zowel huur- als koopwoningen). Ook wanneer er kinderen betrokken zijn, moet hier veel voor geregeld worden.