/

Alternatieve manieren om kerst te vieren? Een top 5

Ben jij het helemaal zat om weer met je familie en vrienden om tafel te zitten voor een lang kerstdiner? Kun jij die ellenlange verhalen van je tante Bep echt niet meer aanhoren? Wil jij het helemaal anders doen of ben je op zoek naar alternatieve manieren om in coronatijd toch nog een leuk kerstfeest te vieren met je geliefden? Hier vind je een top 5 van alternatieve manieren en nog veel meer andere tips om op eigenzinnige wijze kerst te vieren.

1: Organiseer een workshop

Ben jij ergens heel erg goed in of heb je een zeer interessante hobby? Kun je bijvoorbeeld heel goed breien, schilderen, fietsen repareren of verhalen schrijven? Organiseer dan eens een workshop met kerst. Leer je familie, vrienden of juist onbekenden alles wat je weet en heb lol met elkaar! Op deze manier zijn de vrije kerstdagen goed besteed voor iedereen en doe je ook nog eens nuttige kennis met elkaar op. Ben jij heel handig? Dan is het heel erg leuk om creatief met hout aan de slag te gaan. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een houten rendier of houten kerstboompje. Een houten kerstboompje van steigerhout of een houten kerstboompje van pallethout hoeft ook helemaal niet veel te kosten. Voorbeelden van mooie houten kerstbomen vind je op houtenkerstboom.com. Natuurlijk kun je ook leuke houten kerstversiering maken of kerstballen breien.

2: Virtueel kerstfeestje

In coronatijd of als je familie ver weg of in het buitenland woont is een virtueel kerstfeestje natuurlijk ideaal. Niemand hoeft de deur uit en je kunt het toch gezellig hebben met elkaar. Organiseer een digitale rendez-vous met een dresscode (de foute kersttrui moet dus uit de kast). Zorg er daarnaast voor dat iedereen zijn kerstboom in beeld heeft staan (op de achtergrond bijvoorbeeld) en dat iedereen glaasje bubbels heeft om te proosten. Ook leuk is om samen te eten. Het duurt eventjes voordat je gewend bent aan je kauwende zelf voor de camera, maar het wordt vast heel erg gezellig. Ook leuk is om een soort Sintekerst te vieren en waarbij iedereen een kort gedichtje voor elkaar schrijft en dat voordraagt voor de camera. Zo zal het voelen alsof je toch nog een beetje bij elkaar bent.

3: Slapen in een yurt of tiny house

Wil jij een kerst om nooit te vergeten? Kijk dan eens of je een leuk uitje kunt plannen met je geliefde(n) of met je gezin. Wat dacht je van een overnachting in een yurt of een tiny house? Een beetje back to basics op zijn tijd is voor ieder mens goed. Kun je gelijk kijken of een minimalistische levensstijl iets voor jou of jullie is en of jullie nog wel veel van elkaar houden. Want dicht op elkaar zitten en een knusse boel wordt het in een yurt of tiny house sowieso. Het is misschien wel belangrijk om even na te denken over alternatieve kerstversiering: een hele grote boom gaat ‘m niet worden in de yurt of het tiny house. Een klein boompje en wat kerstverlichting zal daarentegen geen probleem zijn. Sluit de kerstavond af met sterren kijken vanuit je yurt of tiny house en jouw kerst kan niet meer stuk. Natuurlijk moet je dan wel hopen op een heldere kerstnacht.

4: Naar de kerk

Er zijn steeds minder gelovigen in Nederland en dus zijn er steeds minder mensen die naar de kerk gaan met kerst. Misschien ben jij zelf voor het laatst in de kerk geweest toen je nog een kind was. Des te meer reden heb je om het weer eens een keer te doen. Genieten van de sfeer, een stukje bezinning over het afgelopen jaar… een kerkdienst bijwonen kan jou onverwachts veel brengen. Ook kinderen vinden het vaak wel interessant, ga dan wel naar de kindermis. De kindermis is wat meer afgestemd op de spanningsboog van kinderen en er wordt vaak wat luchtiger gedaan en er worden meer liedjes gezongen. Misschien wordt een kerkbezoek met kerst wel een blijvertje? Al kunnen we ons ook goed voorstellen dat je er niet op zit te wachten om een preek aan te horen met kerst, dan kun je beter een andere manier kiezen om kerst te vieren.

5: Vrijwilligerswerk met een vleugje kerst

Nog een goede manier om op een alternatieve manier kerst te vieren, is om vrijwilligerswerk te gaan doen. Je doet hiermee recht aan de kerstgedachte en het zal je ongetwijfeld een goed gevoel geven. Er zijn ontzettend veel instanties die rond de kerst wel een extra helpende hand kunnen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan de daklozenopvang of een bejaardenthuis. Vaak hebben ze daar met kerst speciale activiteiten om de eenzaamheid te bestrijden: een heus activiteitenprogramma (denk aan spelletjesavonden en handwerkmiddagen) of volledige driegangen-diners. Hoe mooi is het om daar een steentje aan bij te dragen? Handen uit de mouwen en de oudjes en minder bedeelden helpen is wel echt iets goeds om te doen met kerst. Maar ook buiten de kerst wordt dit overigens zeer gewaardeerd. Misschien bevalt het zo goed, dat je er na de kerst blijft hangen.

Staat jouw favoriete alternatieve manier om kerst te vieren hier niet tussen? Geen nood, er zijn genoeg andere manieren om een alternatief kerstfeest te beleven. Wat dacht je bijvoorbeeld van een wellnessdagje buiten de deur of juist in je eigen badkamer? Zet waxinelichtjes neer en ga lekker in bad met een goed boek.