Hoe blijf je altijd bereikbaar zonder gek te worden van je mobiel?

Tegenwoordig staan we altijd ‘aan’. Je bent altijd wel te bereiken en je let er op dat je nooit zonder telefoon zit. Handig, maar soms ook vervelend. Hoe blijf je bereikbaar zonder te veel met je telefoon bezig te zijn?

Altijd aan

Bijna iedereen heeft wel een smartphone en die smartphone staat ook bijna altijd aan. Dat betekent niet alleen dat wij zelf als mensen aan staan, maar ook onze devices staan altijd aan. Een lege batterij kan funest zijn voor degene die je moet bellen als je te laat komt, voor je navigatie of als je e-tickets gereserveerd hebt en die moet laten zien. Je telefoon moet dus altijd opgeladen zijn en daarmee blijf je jezelf beschikbaar stellen. Als je dat vervelend vindt, kan je er natuurlijk wat aan doen, maar telefoongewoontes leer je niet zomaar af. Als eerste kan je kijken naar je eigen telefoonabonnement. Is het maandelijks opzegbaar or zit je er voor een paar jaar aan vast. Ook de gedachten aan een contract waar je nog lang aan vast zit kan helpen om stress te creëren. Kijk eens kritisch naar hoe alles om je telefoon eruitziet en of er iets beter kan.

Mindfullness via je telefoon

Iets leuks, wat goed voor je is, maar waar je wel je telefoon voor nodig hebt. Er zijn verschillende mindfullness apps voor op je telefoon beschikbaar. Dat klinkt tegenstrijdig, maar het helpt echt. Met dit soort apps, leer je de basis van mediteren en ademhalen. Sommige apps vragen je ook om even na te denken over je dag. Waar ben je bijvoorbeeld dankbaar voor? Wat is een leuk of positief iets wat vandaag gebeurde? Je sluit dan even je ogen en gaat rustig opzoek naar iets om over na te denken. Even een afleiding van je scherm en de drukte van je dagelijks leven. Veel mensen staan er sceptisch tegenover voordat ze beginnen, maar geef het een kans. Je bent zo lekker rustig bezig, maar nog steeds bereikbaar.

Internet, 5G, wifi

Een deel van altijd bereikbaar zijn, is natuurlijk het internet op je telefoon. Tuurlijk is het leuk om altijd en overal internet te hebben, maar af en toe wat minderen is ook niet erg. Je kan natuurlijk niet ineens een telefoon nemen zonder internet, maar je bundel is wel te veranderen. Kijk eens naar de mogelijkheden van nu. Een 5G sim only abonnement geeft je de vrijheid om zelf te kiezen hoe groot je bundel moet zijn en hoe bereikbaar je wil zijn. Tegelijkertijd heb je met 5G enorm snel internet. Thuis een goede wifiverbinding en op werk goed internet is nou eenmaal belangrijk. Maar wat heb je in je eigen tijd nodig? Als je echt wat minder in de digitale wereld wil leven, is kiezen voor flexibel abonnement misschien wel wat je nodig hebt. Daag jezelf eens uit om wat minder internet te gebruiken.

Telefoon wegleggen

Voor veel mensen is het echt lastig om hun telefoon weg te leggen en er niet meer naar te kijken. Als je wat minder met je schermen bezig wil zijn en wat meer offline tijd wil, is het van belang dat je je apparaten wel weg kan leggen. Kijk eens naar wat hobby’s die je vroeger had. Misschien houd je wel lezen, tijdschriften doorbladeren, iets bakken, tekenen, lekker sporten of kleding naaien. Pak weer eens een van je hobby’s op die niet online zijn. Je hebt er helemaal geen scherm bij nodig. Je zal merken dat je er al gauw weer veel plezier in krijgt en je minder over je telefoon na begint te denken. En nog belangrijker: doe je geluid en de trilmodus uit. Elke ping die je krijgt triggert je, dus daar is veel winst te halen.