Kan regelmatig overstappen je nu echt geld besparen?

Overstappen. Het is een woord dat je steeds vaker hoort. Steeds meer bedrijven, verzekeringmaatschappijen en energieleveranciers willen je overhalen om over te stappen naar hun product of dienst. En kijkend naar de grote groep mensen die dit doet, lijkt het ook best een goed idee te zijn. Is dat altijd het geval? Of levert overstappen ook veel gedoe op?

Zorgverzekering: jaarlijks goed vergelijken kan lonen

Steeds aan het einde van het kalenderjaar is overstappen een ‘hot topic’ als het gaat om zorgverzekeringen. Zodra de premie ziektekostenverzekering 2022 bekend is van alle verschillende aanbieders, gaan volop consumenten deze onderling vergelijken. Daartoe worden zij ook flink aangemoedigd door de verzekeraars zelf, want deze claimen allemaal beter te zijn dan een ander.

Is dat ook zo? Dat hangt een beetje van je persoonlijke situatie af. Wat zoek je in een verzekeraar? Welke kosten wil je vergoed krijgen, en welke maak je vrijwel nooit? Om verzekeraars goed met elkaar te vergelijken, moet je niet alleen naar de kosten, maar ook naar de dekking kijken. Deze is bij de basisverzekering, het deel van de verzekering dat voor iedere Nederlander verplicht is, bij iedere verzekering gelijk; de dekking wordt namelijk door de overheid vastgesteld. De prijzen van verschillende verzekeraars vergelijken is wat dat betreft dus makkelijk.

Maar wist je dat de basisverzekering fysiotherapie en de tandarts bijvoorbeeld niet dekt? Om die reden hebben veel mensen aanvullende verzekeringen. Deze kunnen per verzekeraar wél sterk verschillen op de inhoud, dus deze zomaar naast elkaar leggen is net wat lastiger. Zaak is vooral om te kijken welke verzekering precies de kosten dekt die jij vaak maakt, en dan tegen de laagste prijs. Omdat dit ieder jaar een ander kan zijn, kan regelmatig overstappen zeker de moeite waard zijn. Het kost wat tijd om alles goed uit te zoeken, maar een paar tientjes of meer per jaar kun je er al snel mee besparen door ieder jaar de verzekeraar op te zoeken die het voor jou beste pakket tegen de gunstigste prijs aanbiedt.

Commerciële bedrijven: let goed op de aanbiedingen

Niet alleen bij verzekeraars is de roep om over te stappen luid, ook commerciële bedrijven willen je graag overhalen om van hun diensten gebruik te gaan maken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan aanbieders van internet of telefonie.

Ook in dat geval is het goed om de tarieven onderling goed te vergelijken. Wat hier extra bij meespeelt, is dat veel aanbieders mooie kortingen aanbieden aan mensen die overstappen. Stap je vaak over, dan kun je vaak gebruikmaken van deze aanbiedingen, en zo steeds geld besparen. Let echter wel goed op en lees ook de kleine lettertjes. Soms zit je bijvoorbeeld een jaar of langer vast aan een contract nadat de aanbieding is afgelopen. Als de maandelijkse kosten daarvan hoger zijn dan bij een concurrent, kan je de besparing die je hebt gedaan met de aanbieding ook snel weer kwijtraken.

De redactie van Vrouw & Passie plaatst regelmatig informatieve artikelen over verschillende thema's. De thema's lopen uiteen van werk en gezondheid tot aan ondernemende vrouwen. We stellen onze artikelen met zorg samen en hopen onze bezoekers te inspireren.