EIA en WBSO: Hoe kan je besparen op je energiekosten en investeren in innovatie?

Geld besparen, dat is iets waar elk bedrijf mee bezig is en er zijn gelukkig heel wat verschillende manieren om het te doen. Hoewel je als onderneming kunt besparen op arbeidskosten en je bedrijfsprocessen kunt optimaliseren, is het misschien ook geen slecht idee om in te zetten op subsidies. Denk maar aan de EIA-subsidie en de WBSO-subsidie.

Wat houden deze subsidies in en wat moet je erover weten? Hieronder lees je meer!

Alles over de EIA-subsidie

De EIA-subsidie is een financiële subsidie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, bedoeld om bedrijven aan te zetten om te investeren in innovatie en duurzame technieken voor de productie van energie. De subsidie zelf is een vorm van fiscale aftrek, maar het gaat verder dan gewoon een investeringsaftrek op bijvoorbeeld zonnepanelen. Met deze subsidie slaan overheid en bedrijven de handen in elkaar om energie te besparen en duurzamer te werken.

Het fiscale voordeel van de EIA-subsidie

De EIA-subsidie heeft betrekking op bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor de zogenaamde Energie Investeringsaftrek en maakt het mogelijk om 45,5% van de aankoop- en productiekosten van dat product in mindering te brengen op de fiscale winst. Het resultaat is dat je een stuk minder vennootschapsbelasting betaalt. De enige voorwaarden hiervoor zijn:

  • dat de EIA-aanvraag binnen de drie maanden na de opdracht aan de leverancier schriftelijk bevestigd wordt.
  • dat de EIA-aanvraag administratief foutloos en duidelijk is opgesteld.

Alles over de WBSO-subsidie

Naast de EIA-subsidie is er ook de WBSO-subsidie of de subsidie voor de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk, een fiscale regeling die bedrijven stimuleert om duurzamer te werk te gaan in Nederland. In tegenstelling tot de EIA-subsidie neemt de WBSO-subsidie de vorm aan van een afdrachtsvermindering op de premie of loonheffing van volksverzekeringen.

De WBSO-subsidie is een must voor bedrijven die nu en in de toekomst innovatief willen zijn en die ontwikkeling intern willen stimuleren. Je brengt er je innovatiekosten drastisch mee omlaag, zodat je meer financiële middelen, geld en arbeidskrachten overhoudt om te investeren in vernieuwing.

Criteria voor de WBSO-subsidie

Belangrijk om te weten is dat er een aantal criteria zijn om in aanmerking te komen voor een WBSO-subsidie. Hieronder enkele voorbeelden van partijen die een WBSO kunnen aanvragen:

  • Ondernemers die belastingplichtig zijn in Nederland
  • Vennoten met of zonder personeel die jaarlijks minstens 500 uur besteden aan Speur-en Ontwikkelingswerk
  • Zelfstandigen met of zonder personeel die minstens 500 uur besteden aan Speur- en Ontwikkelingswerk per jaar

Interessant om te weten is dat het WBSO twee soorten projecten ondersteunt: het ontwikkelingstraject en het technisch-wetenschappelijk onderzoek. Beide aspecten zijn van essentieel belang voor de ontwikkeling of het marktklaar maken van producten of hulpmiddelen binnen het eigen bedrijf.

Kies EIA en WBSO voor innovatie en een duurzame toekomst

Zowel de EIA-subsidie als de WBSO-subsidie brengen heel wat voordelen met zich mee voor bedrijven die aan de toekomst denken van hun eigen onderneming en duurzamer willen werken. Informeer je over beide mogelijkheden om er zoveel mogelijk fiscaal voordeel uit te halen!