Enkele relevante voorspellingen over de toekomst van de fotografie

We leven in een tijdperk waarin iedereen weet wat een fototoestel is. Tegenwoordig gebruiken de meeste mensen geen aparte fototoestellen meer, maar daarentegen gebruiken ze de welbekende smartphone. De professionals hebben natuurlijk wel een goede camera met de beste lenzen nodig. Denk bijvoorbeeld aan een Canon ef lens of Sony lenzen.

In 1827 werd de eerste foto ter wereld gemaakt door de uitvinder Niépce. Hij had waarschijnlijk nooit kunnen beseffen hoe de fotografie zich daarna zou ontwikkelen. De camera’s zijn veel compacter geworden en de beeldkwaliteit is natuurlijk ook constant verbeterd. We leven nu in een vergevorderd digitaal tijdperk, dus de kans is groot dat we in de toekomst nog met veel meer bijzondere ontwikkelingen te maken krijgen. Uiteraard is de toekomst nooit zeker, maar het is wel leuk om een paar voorspellingen te doen.

Nog meer fotojournalistiek in de toekomst

Nog niet zo lang geleden had bijna nog niemand een camera. Maar door de opkomst van de smartphones met geavanceerde functies is dit volledig anders geworden. Tegenwoordig kan iedereen op vrijwel ieder moment een foto ergens van maken en dat heeft dan ook als resultaat dat de fotojournalistiek is gedemocratiseerd. Om die reden zie je tegenwoordig ook veel meer beelden dan vroeger van oorlogen, natuurrampen en verscheidene andere opvallende gebeurtenissen.

Dit is in de eerste plaats natuurlijk voordelig, want zo krijgen we als wereld een goed beeld van bepaalde situaties. Tegelijkertijd zorgt deze ontwikkeling ook voor veel nepnieuws en dat is natuurlijk wel een probleem.

Betere beeldkwaliteit

De ontwikkeling van de eerste telefoons met camera was een ware revolutie in de techwereld. Je had geen aparte camera meer nodig voor het maken van foto’s! Toch is dit niet helemaal waar, want de beeldkwaliteit van de eerste camera’s was van een erbarmelijk niveau. Tegenwoordig hebben de meeste smartphones echter zeer goede camera’s. Dit geldt natuurlijk ook voor echte fotocamera’s. De kans is dan ook groot dat de beeldkwaliteit in de toekomst nog veel beter wordt.

De snelle ontwikkeling van AI

De snelle ontwikkeling van kunstmatige intelligentie zal je ongetwijfeld niet ontgaan zijn. AI heeft een grote impact op de wereld en ook op de fotografie. AI heeft er namelijk voor gezorgd dat veel smartphones tegenwoordig zeer intelligente fotografiefuncties bieden. Met dergelijke functies wordt het voor een amateurfotograaf ook gemakkelijk om prachtige shots te maken. Denk bijvoorbeeld aan de functie ‘Vision Booster’. Met die functie kun je ook nog prima foto’s maken met invallend licht. Daarnaast zijn er natuurlijk nog veel meer bijzondere functies.

Denk bijvoorbeeld aan objectherkenning. Als je de camera op een beroemd object, zoals de Eiffeltoren, richt, dan krijg je meteen relevante informatie over dit prachtige monument. Zit je op vakantie in een lekker restaurant, maar begrijp je de taal van de menukaart niet? Dan heb je ook speciale apps die de gehele menukaart voor je vertalen wanneer je er met de camera op richt. De kans is groot dat er in de toekomst nog veel meer bijzondere functies bijkomen dankzij AI.