De beste tips bij het sparen van geld

Als je op zoek bent naar financiële inspiratie dan ben je bij ons aan het juiste adres. Soms verliezen we uit het oog waar ons inkomen precies naar toe gaat. Krijg een grip op je financiën met de volgende tips die je zullen helpen bij het sparen van geld.

Verdeel je geld over virtuele spaarpotjes

Onze oma’s hadden een huishoudspaarpot met meerdere vakjes waar ze geld in stopten voor boodschappen, kleding en vakantie. Het is vrij ongebruikelijk dat je vandaag de dag nog zo’n ouderwetse spaarpot in je kast hebt staan. Een aantal banken maken het echter heel gemakkelijk om extra rekeningen of virtuele spaarpotjes aan te maken. Stel bijvoorbeeld een spaarpotje op voor de boodschappen, je auto, de huur of andere rekeningen voor je appartement of huis. Het gebruiken van verschillende spaarpotjes werkt vooral goed wanneer je elke maand een vast inkomen hebt. Op deze manier kun je per maand vaststellen hoeveel geld je in elk potje kunt investeren. Vergeet ook niet een potje te maken voor spaargeld en geld opzij te zetten voor leuke dingen. Het is goed om een balans te vinden tussen sparen en geld uitgeven aan spullen of activiteiten waar je plezier uit haalt. Door een vast budget vast te stellen voor verschillende uitgaven heb je beter overzicht over je financiën. Daarbij helpt het om ervoor te zorgen dat je aan het eind van de maand geen geld tekort komt. Voor een hoop vrouwen werkt dit systeem erg goed, dit is immers hoe we vroeger ook ons inkomen verdeelden.

Verhoog de waarde van je geld door te beleggen

Het is tegenwoordig geen verrassing meer dat als je geld op je bankrekening laat staan, het niet meer waard zal worden. Vandaar dat steeds meer vrouwen hun extra spaargeld beleggen. Hoewel beleggen niet geheel risicovrij is, zijn er voldoende betrouwbare partijen die je kunnen helpen bij het investeren van je geld. Een goede tip als je begint met beleggen is door alleen geld te gebruiken wat je kunt missen. Vervolgens kun je ervoor kiezen om zelf te beleggen of met een beleggingsadviseur in zee te gaan. Een beleggingsadviseur denkt met je mee en adviseert, maar de keuze van elke belegging blijft aan jou. Heb je er liever helemaal geen omkijken naar? Dan is vermogensbeheer een betere optie. In dit geval geef je het beheer van je beleggingen volledig uit handen. Een andere tip om het risico van beleggen te verminderen is door gespreid te beleggen. Met meerdere beleggingen kunt u het risico verspreiden en verlies je niet al je spaargeld bij een enkele tegenvaller.

Ga zuinig met je geld om

Een goede manier om geld te besparen is om daadwerkelijk minder uit te geven. Dit lijkt voor de hand liggend, maar in de praktijk zien we vaak dat het hier misgaat. Hoeveel ongedragen kledingstukken hebben we wel niet in de kast hangen? Marketing experts werken overuren om ons de nieuwste gezichtscrèmes, make-up en woontrends te verkopen. Om te voorkomen dat je geld uitgeeft aan spullen waar je uiteindelijk spijt van krijgt, is het belangrijk om te bepalen of een product een behoefte of een wens is. Als je op het punt staat om te betalen, vraag jezelf dan af of je het echt nodig hebt. In veel online shops kun je een account aanmaken en een wensenlijstje opstellen. In deze wensenlijstjes kun je je favorieten toevoegen en later bekijken. Als je zin hebt om te shoppen dan kun je eerst eens beginnen met producten toevoegen aan zo’n lijst. Wacht vervolgens een paar dagen of zelfs weken en kijk dan nog eens terug welke producten je uit de lijst nog steeds graag wilt. Je zult zien dat je keer op keer in ieder geval een paar items kunt verwijderen.