Met deze 5 tips maak je je restaurant rolstoelvriendelijk

Rolstoelvriendelijke restaurants, of voorzieningen in het algemeen, zijn nog steeds verreweg in de minderheid. Hierdoor is het vaak onmogelijk voor mensen met een beperking om naar het restaurant te komen. Dit is natuurlijk heel erg vervelend, vooral omdat het vaak makkelijk op te lossen is! In dit artikel geven wij je vijf tips waarmee je je restaurant meer inclusief kunt maken.

Informatie

Een goed startpunt bij het aanpassen van je restaurant, is om informatie in te winnen en om hulp te vragen bij organisaties die zich specialiseren in de verhuur en verkoop van hulpmiddelen. Voorbeelden van zulke hulpmiddelen zijn bijvoorbeeld drempelhulpen, handvaten voor in de toiletten, verhogingen van tafels et cetera. Dit soort organisaties of instanties kunnen je adviseren met welke aanpassingen je kunt maken in de ruimte die je beschikbaar hebt. Voor verschillende categorieën kun je advies inwinnen, zoals rolstoelvriendelijkheid maar ook menukaarten en aanduidingen in braille voor blinde mensen bijvoorbeeld. Zoek dus ook vooral eerst goed uit waar de meeste behoefte aan is. Laat bijvoorbeeld een check uitvoeren van tevoren om eventuele fouten nog te kunnen herstellen!

Ook is het verschaffen van informatie aan de (toekomstige) gasten heel belangrijk. Geef op de website bijvoorbeeld duidelijk aan welke voorzieningen er in het restaurant aanwezig zijn. Zo weten mensen met speciale behoeftes precies waar ze aan toe zijn. Is er een lift en een invalidentoilet? Laat het weten! Is de lift kapot? Vergeet dat niet te vermelden, zodat mensen niet teleurgesteld zullen worden. 

Als laatste puntje wat betreft informatie wat we willen benoemen, is het informeren van je personeel. Zorg ervoor dat je personeel weet wat ze moeten doen wanneer er een klant is die wat extra hulp vereist, zoals bijvoorbeeld het overbruggen van een drempel of het verschuiven van stoelen enzovoort.

Drempelhulp

Een van de belangrijkste obstakels voor rolstoelgebruikers is het in- en uitrijden van gebouwen. Zonder drempelhulp gaat dit bijna niet. Vaak zijn de drempels te hoog en de rolstoelen te zwaar om zonder hulp naar binnen of buiten te krijgen. Een drempelhulp is een vrij simpele oplossing om dit probleem te verhelpen, maar er zijn wel enkele dingen waar je op moet letten wanneer je deze gaat aanschaffen.

Het formaat van de drempelhulp is erg belangrijk: meet goed op hoe hoog en breed de drempel is, zodat hij perfect aansluit en er genoeg gewicht op kan steunen. Het tweede wat je jezelf af moet vragen is of je de drempeloplossing permanent op de grond wilt laten liggen of dat deze verplaatsbaar moet kunnen zijn. Zo zou je er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om een oprijplaat aan te schaffen en deze alleen te plaatsen wanneer deze nodig is.

Ruimte

Vooral in veel oude steden waar restaurants in knusse oude panden gevestigd zijn, kan het soms lastig zijn om ruimte te maken voor rolstoelgebruikers. De ruimtes zijn vaak zo ingedeeld, dat er zoveel mogelijk mensen in het restaurant passen. Om ruimte te kunnen maken voor een rolstoel, moeten er dan hoogst waarschijnlijk enkele tafels voor wijken. We kunnen ons goed voorstellen dat dit voor horecaondernemers niet ideaal is, maar een persoon in een rolstoel heeft ook recht op een avondje uit. Probeer hier dus aan te denken, en juist mogelijkheden te zien in plaats van belemmeringen.

Mobiel pinautomaat

Wanneer pinautomaten vast zitten aan de muur of aan de bar bijvoorbeeld, zitten ze vaak vrij hoog. Op deze manier kunnen rolstoelgebruikers er moeilijk of onmogelijk bij komen om te betalen. Dit is heel simpel te verhelpen door mobiele pinautomaten te gebruiken. Deze kunnen door het personeel meegenomen worden naar de tafel, waar dan ter plekke betaald kan worden. Zo voorkom je dat mensen in een rolstoel het hele restaurant door moeten om te kunnen betalen of dat ze altijd iemand anders moeten vragen om het voor hen te doen.

Toiletten

Als laatste punt op deze lijst willen we het belang van invalidentoiletten benoemen. Als er geen ruimte is voor een volledig apart invalidentoilet, zorg er dan voor dat de bestaande toiletten zo toegankelijk mogelijk worden. Dit is simpel te doen door toiletbeugels te plaatsen aan de zijkanten van het toilet, zodat het zitten en opstaan makkelijker gaat. Zorg ook dat de wastafel laag genoeg hangt zodat iedereen er bij kan, en dat de kraan makkelijk te openen is. Op deze manier maak je het beste van de bestaande situatie, waar veel mensen maar wat blij mee zullen zijn!