/

Luchtkoeler vs Airco: het verschil en wat is beter?

We kennen het allemaal: je bent moe, wil lekker onder de wol duiken en acht uur slaap pakken. Maar helaas, het is al een hele week warm, je slaapkamer lijkt net een sauna en wat je ook probeert; het koelt maar niet af. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om ervoor te zorgen dat jij niet je bed uit zweet ’s nachts en wij vertellen je welke optie het beste bij jouw situatie past!

Airco, luchtkoeler of ventilator?

Het aanbod is reuze; airco’s, luchtkoelers, ventilators, you name it! Zodra de temperatuur boven de 25 graden komt vliegen de aanbiedingen voor deze apparaten je om de oren. Maar wat zijn deze drie apparaten nou precies en waar zijn ze goed voor?

Een airco is een apparaat dat de lucht in een ruimte koelt door de warmte eraan te onttrekken. Technisch gezien produceert een airco dus geen koude lucht, maar maakt de airco gebruik van een koelsysteem waarbij de koelvloeistof die door het apparaat stroomt verdampt, wat op zijn beurt weer de warmte uit te lucht onttrekt. Moeilijk verhaal, maar in het kort: de vloeistof die verdampt neemt de warmte uit de lucht mee en tegelijkertijd wordt er koude lucht de ruimte in geblazen.

Bij een luchtkoeler is het net anders. Een luchtkoeler is een apparaat waarmee je de temperatuur in de ruimte een paar graden kan laten dalen. Hierbij wordt de warme lucht uit de ruimte langs een reservoir met koud water gestuurd. Dit koude water moet je meestal zelf bijvullen, maar sommige modellen kunnen aangesloten worden op de waterleiding. Doordat de lucht in contact komt met het koude water wordt de lucht afgekoeld, verdampt en terug uitgeblazen. De lucht is nu koud met kleine waterdeeltjes erin, wat een verkoelend effect heeft. Aangezien er zoveel aanbod is, zijn luchtkoelers getest door Energieinbeeld.nl om erachter te komen welke de beste is.

Een ventilator maakt helemaal geen gebruik van een koelelement zoals de andere twee. De werking van een ventilator is dan ook wat minder verkoelend dan bij airco’s en luchtkoelers, maar het kan toch voor een lekker briesje zorgen wat wel verkoelend werkt. De draaiende onderdelen van de ventilator kunnen vaak op verschillende standen ronddraaien, waarmee de lucht in beweging wordt gebracht. Vooral voor kleine ruimtes of bijvoorbeeld op een bureau is een ventilator zeker geschikt.

Wat is het verschil?

Er zijn meerdere verschillen tussen ventilators, airco’s en luchtkoelers. Het mechanisme is anders, maar ook de graad waarmee je een ruimte kan afkoelen verschilt onderling. Een airco werkt het beste wanneer je op zoek bent naar een groot verschil in temperatuur in je huis: airco’s kunnen een gehele ruimte echt goed koud maken; iets waar ventilators en luchtkoelers soms nog moeite mee kunnen hebben.

Een ander groot verschil tussen een airco en een luchtkoeler is dat airconditioning de hele ruimte afkoelt, terwijl een luchtkoeler vooral de gevoelstemperatuur naar beneden brengt en een ventilator puur voor een briesje zorgt. Een airco heeft de mogelijkheid om op verschillende temperaturen ingesteld te worden, maar deze optie heeft een luchtkoeler niet. Airco’s bevatten namelijk een koelelement, wat altijd koud blijft en daarom de temperatuur kan laten dalen. Een luchtkoeler heeft die optie niet, deze gebruikt alleen water. Een ventilator heeft geen van beide en blaast dus de warme lucht alleen maar rond.

Ook maakt een ventilator vaak veel geluid, wat voor sommige mensen een reden kan zijn om niet voor een ventilator te kiezen. Wanneer iemand bijvoorbeeld in stilte wil werken of studeren, kan het een afleiding zijn. Toch zijn er wel ventilators die echt stil zijn: diverse online recensies en tests brengen naar voren dat de IRIS Woozoo bij Ohyama de beste stille ventilator is, dus deze kan door iedereen gebruikt worden!

Wat is beter?

Er is geen perfect antwoord op deze vraag aangezien het afhankelijk is van je eigen behoeftes, verwachtingen en de grootte van de ruimte die je wil verkoelen. Wel kunnen we enkele voor- en nadelen van zowel airco’s als luchtkoelers op een rijtje zetten die de keuze wellicht wat makkelijker kunnen maken.

Zoals hierboven al gezegd werd zijn airco’s de meest krachtige machines die er zijn om een ruimte te koelen. Helaas is dit ook gelijk de duurste optie en daarom ook niet voor iedereen haalbaar. Een luchtkoeler is daarna de meest geschikte optie, aangezien ook hier gebruikt wordt gemaakt van een koelelement (in dit geval koud water) wat voor extra werking zorgt. Een ventilator is desalniettemin een perfecte budget-proof oplossing voor wie een verkoelend briesje wil voelen in huis!

Tips om beter te slapen

Wanneer zelfs een ventilator of een luchtkoeler niet helpt, of je wellicht om andere redenen geen mogelijkheid hebt om van een apparaat gebruik te maken, zijn hierbij nog een paar tips waarmee de nachten misschien wat beter vol te houden zullen zijn!

Als je wel een ventilator hebt, kan het nog wel eens helpen om een natte handdoek over de ventilator heen te leggen (pas op voor brandgevaar!) of bevroren flessen water ervoor te zetten om de lucht extra koud te maken. Vergeet er dan geen droge handdoek of een bakje onder te leggen om het extra vocht op te vangen!

Doe overdag alles dicht (zowel ramen als gordijnen) en doe pas wanneer je gaat slapen de ramen weer open. Zo zorg je ervoor dat de warme lucht overdag zoveel mogelijk buiten blijft en je pas de koelere avondlucht weer toelaat in je huis. Een tip hierbij is om te investeren in een klamboe of muggenspray, want helaas houden die ook van open ramen ’s nachts!

En als alle tips niet werken onthoudt dan wel: in Nederland zijn er nou ook weer niet zoveel warme dagen, dus probeer er zoveel mogelijk van te genieten wanneer het kan. De herfst is er sneller dan je denkt…