Is koffie drinken goed voor je?

An apple… Uhm… A coffee a day, keeps the doctor away?

Koffie is een drankje dat overal ter wereld populair is. Ook genoeg Nederlanders maken zich eraan schuldig de dag te beginnen met een kopje koffie. Anderen drinken het slechts af en toe. Maar is een dagelijks bakje koffie eigenlijk wel goed voor je? In deze blog zullen we ons met name focussen op de voordelen van het drinken van koffie. Fervent koffiedrinker? Lees dan gauw verder.

Alertheid

Een van de belangrijkste voordelen van koffie is dat het je energie en alertheid kan verhogen. Dit komt door het bestandsdeel dat bekend staat als cafeïne. Het stimuleert de hersenactiviteit, dat kan leiden tot verbetering van de cognitieve prestaties en een vermindering van vermoeidheid. Je wordt er niet alleen productiever van, maar het draagt ook bij aan de veiligheid. Denk bijvoorbeeld wanneer je na een intensieve dag nog naar huis moet autorijden. Je wilt niet op je geweten hebben dat je een ongeluk door vermoeidheid veroorzaakt.

Ziektes

Koffie kan ook helpen bij het verlagen van het risico op bepaalde ziektes. Uit onderzoek is gebleken dat het drinken van koffie kan helpen bij het voorkomen van bepaalde soorten kanker, zoals leverkanker en darmkanker. Bovendien wordt het risico op hart- en vaatziekten vermindert, gezien het de bloeddruk kan verlaagt en de bloedvaten kan verwijdt.

Gemoedstoestand

Koffie wordt niet voor niets het zwarte goud genoemd. Voor velen betekent het hebben van een kopje koffie dat ze goud in handen hebben. Het heeft daarmee een goede invloed op onze gemoedstoestand. Cafeïne stimuleert de hersenen om het stofje dopamine in grotere hoeveelheden af te geven. Dit hormoon maakt je letterlijk blij. Bovendien zou koffie een stress verminderende werking hebben. Fijn, wanneer je moeite hebt om te kunnen ontspannen.

Intelligentie

Van koffie zal je IQ niet stijgen, maar sommigen stellen wel dat het je slimmer maakt. Waarom? Bepaalde stoffen in koffie zouden ervoor zorgen dat functies als logisch redeneren en het vermogen van aandacht worden aangewakkerd. Als er werk moet worden verricht en de uitkomsten hiervan positiever zijn dan ‘normaal’, dan zou je dat kunnen toeschrijven aan de werking van koffie.

Vet verbranden

Wil je graag afvallen? Dan kan koffie daarbij bijdragen. Let wel, een grote mate van koffiedrinken is geen garantie voor een slanker lichaam. Cafeïne in koffie draagt in ieder geval bij bij de vetverbranding. Verder kan het drinken van koffie helpen bij het onderdrukken van eetlust. Minder snacks en een kleinere kans op overeten, is hiervan een positief gevolg. Maar wil je dat het afvallen op een effectieve en gezonde manier gebeurt? Combineer dan het drinken van koffie met veel dagelijkse beweging, gezond eten en flinke workouts.

Conclusie

Weerhoud een dagelijkse kop koffie je van een doktersbezoek? Misschien.

Koffie drinken heeft verschillende voordelen voor onze gezondheid. Het kan in principe een geweldige toevoeging zijn aan onze dagelijkse routine. Onze alertheid verhoogt, het verlaagt het risico op een aantal en kan bijdragen aan je gemoedstoestand. Dus als je een koffieliefhebber bent, hoef je je geen zorgen te maken dat koffie drinken slecht voor je is! Althans, alles waar ‘te’ voor staat is natuurlijk niet goed. Te veel koffie raden we je daarom af.