Een thuiswerkplek inrichten: 5 tips

Er is waarschijnlijk nog nooit zoveel thuis gewerkt als in de laatste jaren. De corona crisis heeft ons geleerd en laten zien dat het prima kan om thuis te werken en tegelijkertijd goede professionele prestaties te blijven leveren. In veel opzichten biedt thuis werken juist meer opties: zo heb je geen reistijd, en kan je alle tijd. Die je hebt efficiënt besteden aan je werk. Geniet jij ook zo van thuis aan de slag gaan? In dit artikel verzamelen we vijf tips voor de inrichting van een werkplek in huis.

Een bureau wat bij je past

Het belangrijkste meubelstuk van je werkplek is het bureau. Hier leg je al je belangrijke zakelijke paperassen op en zit je waarschijnlijk zelf ook het meest te werken. Het is van groot belang dat je een bureau kopen gaat wat goed bij jou en je wensen past. Heb je bijvoorbeeld een kleine werkruimte thuis, dan zou je kunnen overwegen om een inklapbaar bureau aan te schaffen. De mensen die graag willen blijven bewegen zouden kunnen kijken naar een zit/sta bureau; hierbij kun je de uren dat je achter je bureau zit afwisselen met uren dat je staat – zodat je ook tijdens het werk wat meer in beweging blijft.

Afsluiten van je leefomgeving

Als je in dezelfde ruimte aan het werk bent als waar je normaliter ontspant of tot rust probeert te komen, dan is dit verwarrend. In plaats van dat je de ruimte alleen associeert met een gevoel van kalmte of rust, zal deze context ook gevoelens van stress of werkdruk kunnen gaan dragen. Dit kun je voorkomen door in je huis een duidelijk fysiek onderscheid te blijven maken tussen het werkgedeelte en het leefgedeelte. Dat betekent niet direct dat het nodig is om een aparte kamer te hebben voor je werkplek, maar wel dat je het zo kunt doen dat je niet altijd zicht hebt op je werk laptop of bureau met aantekeningen van die dag. Denk bijvoorbeeld aan een simpel kamerscherm wat ook als een goede grens zou kunnen dienen.

Vaste werktijden

Een valkuil van thuiswerken is dat je te vaak en te veel dingen van jezelf kunt vragen. Omdat je niet een fysiek kantoor verlaat en een duidelijke grens hebt wanneer je stopt met werken, zit de kans er dik in dat je ’s avonds nog dingen af zou willen maken. Echter kan het hierdoor zomaar zijn dat je veel te veel gaat werken en je je eigen grenzen niet goed meer kan waarborgen. Jezelf verplichten je aan vaste werktijden te houden kan hier al enorm bij helpen.

Planten

Het toevoegen van botanische elementen bij een thuiswerkplek laat de ruimte er niet alleen esthetisch mooier uitzien, het biedt ook rust. Het groen van de bladeren van een plant staat op dat moment mooi in contrast met de stress die werk met zich mee kan brengen. Alsof dat nog niet genoeg is, zijn planten ook nog eens ontzettend goed voor je gezondheid en de luchtcirculatie in de ruimte. Dit zijn niet twee, maar veel vliegen in één klap.

Ergonomisch werken

Tot slot is het voor je eigen gezondheid belangrijk een ergonomische werkplek te hebben. Hier wordt dan gerefereerd aan een werkplek die bijvoorbeeld je rug of nek niet te veel belast, waar je blijvende schade aan over zou kunnen houden. Denk bijvoorbeeld aan een laptop standaard welke ervoor zorgt dat je laptop op ooghoogte staat.