5 tips voor het uitkiezen van een hond

5 tips voor het uitkiezen van een hond

Ga je een hond uitkiezen? Wat een geweldig vooruitzicht! Misschien heb je al meteen een idee van de hond die bij je past. Maar het kan juist ook zo zijn dat je dit nog aan het uitzoeken bent. Waar let je nu eigenlijk op als je een hond kiest? Hoewel het afhankelijk is van je situatie en wensen, zijn er zeker algemene zaken om op te letten. Dit zijn onze tips!

Leeftijd hond

Bedenk ten eerste in welke leeftijdsfase je een hond wilt uitkiezen. Een pup is immers echt iets anders dan een oudere hond! Bij een fokker kies je doorgaans een jonge hond uit. In het asiel vind je honden van verschillende leeftijden. Wil je het hele leven van de hond meemaken? De hond zien opgroeien en het dier zelf opvoeden? Dan is een puppy natuurlijk de ideale keuze. Je kunt een lieve golden retriever pup kopen: een rustige en gezellige gezinshond. Het is heerlijk om je tijd en aandacht te stoppen in de opvoeding van de hond. Train het dier en bouw al vanaf jonge leeftijd een hechte band op. Onderschat echter niet hoeveel tijd hierin gaat zitten: dit moet je er echt voor over hebben. Heb je nog nooit eerder een hond gehad? Of wil je liever een hond in huis halen die al getraind is? Dan past een wat oudere hond juist beter bij jouw situatie.

Grootte

Kijk niet alleen naar de leeftijd, maar ook naar de grootte van de hond. Hoe groter de hond is, hoe meer ruimte het dier nodig heeft. Die ruimte moet je dus wel kunnen bieden. Echt grote honden passen het beste bij ruime woningen. Maar als je wat kleiner woont of een appartement hebt, kun je natuurlijk ook prima een hond kiezen: een wat kleinere hond! Zo vind je bij een toy poedel fokker Nederland een elegante, kleine poedelhond. Met z’n herkenbare krulletjes ziet deze hond er hartstikke schattig uit. Een kleinere hond vraagt qua beweging ook minder van je dan een grote hond. Zo heeft een grote hond al gauw een lange wandeling nodig, terwijl een kleine hond met een korter rondje ook voldoende beweging krijgt. Dit kan dus tevens meetellen in je besluit.

Karakter

Hondenrassen kennen verschillende karakters! Lees je hier dus ook over in. Wat vind je belangrijk in het karakter van je huisdier? Wil je een rustige of juist een speelse hond? Een kalme of waakzame hond? Een afwachtende of een avontuurlijke hond? Je kunt per ras bekijken hoe het dier zich gedraagt. Volg hierin vooral je eigen voorkeuren! Waar de een het immers een prettig idee vindt om een waakhond te hebben, heeft de ander hier juist weer geen behoefte aan. Ook dit ligt dus maar weer net aan je situatie.

Energie

Hoewel de ene hond vrij rustig is, barst de andere hond juist van de energie. Wat spreekt je hierin aan? Een hond met een wat lager energielevel is doorgaans makkelijker te onderhouden. Zo vindt dit type hond het niet zo erg om wat meer te relaxen. Energieke honden moeten veel naar buiten toe en willen meer geprikkeld worden. Dat levert meer avontuur op, maar je moet hier dus wel aan kunnen voldoen. Ben je zelf een actief persoon? En ben je vaak in de buitenlucht te vinden? Dan past een energieke hond daar goed bij. Je kunt dan samen met je hond wandelen, rennen of sporten. Het liefst zo vaak mogelijk!

Probeer het uit

De laatste tip die we met je willen delen: probeer in real life te achterhalen welke hond bij jou past. Je kunt er namelijk nog zoveel over lezen, je weet het pas écht als je het ervaart. Heb je familieleden, vrienden of kennissen met een hond? Vraag of je een keertje kunt oppassen. Zo leer je het karakter van een hond kennen. En merk je hoeveel tijd en aandacht erin gaat zitten. Het maakt je zekerder van je keuze!

Denk er goed over na welke hond past bij jouw situatie. En het is natuurlijk ook helemaal logisch dat je bepaalde voorkeuren hebt! Neem dit allemaal mee in je besluit, en bouw straks een prachtige band op met je trouwe viervoeter.

De redactie van Vrouw & Passie plaatst regelmatig informatieve artikelen over verschillende thema's. De thema's lopen uiteen van werk en gezondheid tot aan ondernemende vrouwen. We stellen onze artikelen met zorg samen en hopen onze bezoekers te inspireren.