Kun jij de kosten van een uitvaart wel betalen

Kun jij de kosten van een uitvaart wel betalen?

Het is waarschijnlijk niet een onderwerp waar je regelmatig over nadenkt: je uitvaart of die van je partner. Dit is heel logisch, want je gaat er natuurlijk niet vanuit dat een van jullie niet lang meer te leven heeft. Tegelijkertijd is dit ook een valkuil omdat je diep in de financiële problemen kunt raken wanneer het noodlot wel toeslaat. Vandaar dat het goed is om een keer stil te staan bij de vraag of je zelf in staat bent om de kosten van een uitvaart te betalen. Veel mensen onderschatten wat een uitvaart kost en op het moment dat je een uitvaart moet organiseren, ben je emotioneel vaak zo in de war dat je niet goed op de kosten kunt letten. Vandaar dat we je adviseren om een goede verzekering af te sluiten, zodat jouw nabestaanden de kosten kunnen betalen die gemaakt moeten worden wanneer jij er niet meer bent.

Is een uitvaart regelen echt zo veel werk?

Regelmatig onderschatten mensen hoeveel werk het is om een uitvaart te organiseren. Er komt veel kijken bij een uitvaart en bovendien zijn je nabestaanden op dat moment waarschijnlijk niet in de beste staat. Vandaar dat het goed is om ervoor te zorgen dat je nabestaanden, wanneer zij jouw uitvaart moeten organiseren, (financiële) hulp krijgen. Daarvoor sluit je een uitvaartverzekering af. Als jij overlijdt, kunnen je nabestaanden contact opnemen met je uitvaartverzekeraar die (wanneer er een uitvaartverzekering in diensten is afgesloten) een uitvaartondernemer zal sturen. Deze kan hen heel veel werk uit handen nemen. Deze persoon zal een kist regelen, de afscheidsdienst organiseren, zorgen dat er al dan niet bloemen komen, de kaarten maken en versturen voor de nabestaanden, het vervoer naar de afscheidslocatie regelen en de condoleance in goede banen leiden. Het voordeel van een uitvaartondernemer is dat alles snel en goed geregeld zal worden. Zo kunnen je nabestaanden zich richten op de dingen die zij op dat moment het belangrijkste vinden, in de zekerheid dat alles goed komt. Dat kan veel rust geven.

Hoe zal het je nabestaanden vergaan?

Je hoopt natuurlijk dat je oud zult worden, maar het kan gebeuren dat je al op jonge leeftijd deze aarde moet verlaten. Heb je een jong gezin, dan is het belangrijk om eens na te denken over of zij zich na jouw overlijden nog kunnen redden. De kans is aanwezig dat zij in financieel zwaar weer terechtkomen. Daarom kun je een overlijdensrisicoverzekering overwegen. Daarbij betaal je periodiek een premie. Val of vallen een of beide ouders weg, dan kunnen je nabestaanden een groot geldbedrag uitgekeerd krijgen. Dat maakt het gemis weliswaar niet minder, maar het kan hen wel veel financiële problemen besparen. Zij kunnen de huur of de hypotheek blijven betalen, of het geld gebruiken om hun studies te bekostigen. Informeer daarom eens naar de mogelijkheden bij je verzekeraar om te kijken wat voor jou de beste optie is. Zo kun je je nabestaanden veel problemen besparen.

Stel het verzekering afsluiten niet uit

Je kunt misschien het idee hebben dat het niet zo’n haast heeft om een verzekering af te sluiten, maar we raden je toch aan om te zorgen dat je je zaakjes zo snel mogelijk regelt. Er kan namelijk zomaar iets gebeuren waardoor alles er ineens heel anders voor komt te staan. In zo’n geval is het belangrijk dat je maatregelen genomen hebt, zodat je een goed vangnet hebt. Een polis afsluiten is zo gedaan dus bekijk vandaag nog even wat je kunt regelen.

De redactie van Vrouw & Passie plaatst regelmatig informatieve artikelen over verschillende thema's. De thema's lopen uiteen van werk en gezondheid tot aan ondernemende vrouwen. We stellen onze artikelen met zorg samen en hopen onze bezoekers te inspireren.