Vrouwen en het trainen van honden: de uitdagingen en voordelen

Loopt er in jouw gezin ook een harige viervoeter rond, of komt er binnenkort gezinsuitbreiding in de vorm van een hond? Vaak is het zo dat de rollen in het gezin onderling verdeeld zijn wat betreft het opvoeden en trainen van de hond. Zo laat de ene de hond uit en gaat de ander met de hond naar puppytraining. Is het in jullie gezin dat jij als vrouw de hond moet trainen? Dan staat er een leuke tijd op je te wachten met veel voordelen. Toch zijn er ook een aantal uitdagingen waar je rekening mee moet houden.

De voordelen van het trainen van een hond

Vrouwen zijn vaak diegene die dieren trainen, ook honden. Als jij als vrouw ook jouw hond gaat trainen, zal dat een boel voordelen met zich meebrengen. 

Denk bijvoorbeeld aan de band die je met de hond kunt opbouwen. Bovendien zorgt een goede hondentraining ervoor dat jullie elkaar onderling kunnen vertrouwen. De hond zal doorhebben dat jij het baasje bent en dat hij jou moet beschermen. Vooral als vrouw is dat prettig als je weleens in het donker de hond uit moet laten. Mocht er gevaar op de loer liggen, dan zal jouw hond hier alert op reageren.

Daarnaast is een goed getrainde hond natuurlijk ontzettend gehoorzaam. Je zult er met een goede training voor zorgen dat de hond naar jou luistert wanneer jij de hond bij zijn naam roept of wanneer de hond een commando moet uitvoeren, bijvoorbeeld dat de hond naast jou moet lopen aan de hondenriem. De onderlinge band tussen jullie, het vertrouwen en de gehoorzaamheid zullen ervoor zorgen dat je optimaal kunt genieten van jouw viervoeter.

De uitdagingen van het trainen van een hond

We kunnen er dus niet omheen draaien dat het trainen van jouw viervoeter een must is wil je dat hij goed naar jou gaat luisteren. Toch is het trainen van een hond niet binnen een paar tellen gepiept. Zo moet je ook rekening houden met een aantal uitdagingen die komen kijken bij het trainen van een hond.

Het kan natuurlijk voorkomen dat jouw hond niet naar je luistert tijdens de training. Het is dan belangrijk om niet door te drammen, maar juist geduld te hebben. Want alleen met geduld kom je er. Het is ook belangrijk om het gedrag van jouw hond te belonen met een brokje. Hierdoor linkt de hond zijn goede gedrag met een beloning. 

Verveelt jouw hond zich tijdens de training, door bijvoorbeeld gaten te graven in het gras? Dan kan het zijn dat jouw hond naast fysieke uitdaging ook mentale uitdaging nodig heeft. Geef jouw hond bijvoorbeeld thuis een keer een hondenpuzzel die hij op moet lossen en zorg ervoor dat de hond zich opperst moet concentreren voor een brokje.

De redactie van Vrouw & Passie plaatst regelmatig informatieve artikelen over verschillende thema's. De thema's lopen uiteen van werk en gezondheid tot aan ondernemende vrouwen. We stellen onze artikelen met zorg samen en hopen onze bezoekers te inspireren.