5 tips om de tuininrichting te verbeteren

Wil je iets anders met je tuin? Of ben je wel tevreden, maar is het nog nét niet wat je voor ogen hebt? Dan heb je baat bij deze tips om de tuininrichting te verbeteren. Op basis van verschillende aanpassingen richt je namelijk een droomtuin in. Welke tip ga jij toepassen?

Uitgesproken elementen

In een tuin is er altijd plek voor uitgesproken elementen. Dit soort elementen zijn een fraaie toevoeging aan de tuin. Denk aan bijzondere materiaalsoorten en kleuren, zoals een felgekleurde plantenbak of border. Ook een Mediterrane parasol mag een mooi plekje krijgen in de tuin. Of kies voor bronzen beelden in de tuin, voor een artistieke uitstraling. Een beeld kan een mooie symboliek uitbeelden, waar je altijd tegenaan kunt kijken – als je buiten zit of vanuit de woning naar buiten kijkt. Kies een subtiel beeld of juist een groot beeld, het is maar net wat hierin je wens is. Bij Artihove vind je verschillende bronzen sculpturen, schalen, vazen of kleine beeldjes voor in de tuin. Daar zoek je een mooi plekje voor uit, in een van de hoekjes.

Hoekjes in de tuin

Dat brengt ons tot het volgende onderwerp: creëer verschillende hoekjes in de tuin. Dit zorgt voor een logische tuinindeling, wat mooi én praktisch is. Het helpt om vooraf vast te stellen welke functies je tuin dient te vervullen. Wil je vooral veel groen, of juist veel ruimte om te loungen? Dat is voor iedereen weer anders. Begin met een gezellige zithoek in de tuin, of zelfs twee. Misschien wil je wel een grote speelhoek voor je kinderen hebben in de tuin, of juist genoeg ruimte voor een schuur. Je kunt de indeling van de tuin vooraf uittekenen, om te zien of het een fraai geheel vormt.

Luxe zithoek

De zithoek verdient veel aandacht in de tuin. Richt het liefst een luxe hoek in, waar je echt goed kunt ontspannen. Een overkapping is een comfortabele toevoeging aan de zithoek. Denk aan een veranda, die je aan de woning of juist aan de schuur laat bouwen. Zo kun je bij veel weersomstandigheden lekker buiten zitten. Kies verder voor tuinmeubilair dat bij je wensen past. Wil je bijvoorbeeld languit kunnen liggen in een loungestoel, of juist een grote buitentafel in de tuin plaatsen om aan te dineren met een groep mensen? Als er de ruimte voor is, kun je natuurlijk ook voor beide opties kiezen. Ga in ieder geval voor elegante meubels, die passen bij je stijl. Er is genoeg om uit te kiezen: denk aan sfeervolle houten stoelen of juist stoere metalen tafels. Met weerbestendige kussens op de meubels ga je heerlijk relaxen in je tuin.

Groene tuin

Planten maken ons blij! Kies daarom zeker voor veel groen om je heen in de tuin. Planten voegen hoogte, kleur en textuur toe aan de buitenruimte. Je hoeft heus geen groene vingers te hebben, want veel planten zijn makkelijk in onderhoud. Kies bijvoorbeeld voor meerjarige planten, of langzaam groeiende heesters. Plaats planten in borders of plantenbakken om de groei onder controle te houden. Of misschien wil je wel helemaal uitpakken, en de planten ook langs het pad in de tuin laten lopen. Nog een idee: begin een klein moestuintje, of laat in ieder geval wat kruiden groeien in je tuin. Het is heerlijk om je hiermee bezig te houden.

Verlichting

Tot slot: kies voor goede verlichting in de tuin. Dit slaan we vaak over, wat de tuin tot een donkere en ongezellige plek maakt. Je kunt verlichting juist op veel plekken kwijt in de tuin. Doe dit op strategische plekken: langs het tuinpad en bij de deur bijvoorbeeld, zodat je altijd goed zicht hebt. Ledverlichting is een slimme keuze, want het gaat lang mee en kan tegen een stootje. Daarnaast zorgt verlichting voor sfeer in de zithoek buiten. Hier hang je een wandlamp op aan de schutting, maar plaats je ook een windlicht op de buitentafel. Of zorg voor licht met een vuurkorf, wat ook meteen heerlijk warm is.

Deze handige tips helpen je op weg bij de inrichting van de tuin. Houd daarbij natuurlijk altijd je stijl en wensen in gedachten, als je een andere tuinindeling bedenkt of nieuwe buitenmeubels uitkiest!

De redactie van Vrouw & Passie plaatst regelmatig informatieve artikelen over verschillende thema's. De thema's lopen uiteen van werk en gezondheid tot aan ondernemende vrouwen. We stellen onze artikelen met zorg samen en hopen onze bezoekers te inspireren.