/

Uitvaart regelen? 5 mooie tips

Ga je een uitvaart regelen, omdat een naaste is overleden? Dat wil je natuurlijk zo mooi mogelijk doen. Het is een heftige tijd en er komt veel op je af. Dit kan het ingewikkeld maken om alles te regelen voor de uitvaart. We hopen dat deze tips iets voor je kunnen betekenen.

Wensen van overledene

Het is een goed uitgangspunt om rekening te houden met de wensen van de overledene bij de uitvaart. Soms heeft iemand dit al grotendeels uitgeschreven: ga naar deze informatie op zoek. Als dat niet het geval is, kun je een inschatting maken. Denk na over de locatie waar hij of zij de uitvaart zou willen hebben. Het Winterswijk crematorium is een mooie locatie, voor een sfeervolle en complete dienst. Er zijn meer wensen van de overledene om bij stil te staan, naast de locatie. Vaak wordt er muziek afgespeeld tijdens de dienst, waarbij je nummers naar de muzieksmaak van de overledene kunt kiezen. Misschien had hij of zij wel een lievelingsnummer of een favoriete artiest. Houd op die manier zoveel mogelijk rekening met de wensen van de overledene.

Mooie dienst

Neem de tijd om een mooie dienst te regelen. Hier kun je uiteraard hulp bij krijgen: je hoeft het niet helemaal zelf te doen, of met alleen de familieleden. Een crematie is een mogelijkheid, maar je kunt ook denken aan een begrafenis Varsseveld. Hierin is het natuurlijk ook maar weer net wat de wens is van de overledene. Een goede begrafenisondernemer helpt je om de dienst voor te bereiden, met betrokkenheid, deskundigheid en toewijding. Stel vast hoeveel mensen je verwacht en nodig de betrokkenen uit. Vraag aan mensen om een woordje te doen, zoals de kinderen of andere belangrijke personen. Regel de muziek en eventueel foto’s om te laten zien tijdens de dienst.

Kist

Het is ook belangrijk om de kist uit te kiezen. Welke kist zou de overledene mooi vinden? Van een klassieke tot een moderne kist, er is veel mogelijk. Je kunt ook een bepaalde kleur uitkiezen. Of ga voor een naturel kleurige kist. Misschien is hier ook iets over opgeschreven, of anders kun je kiezen welke soort kist je het beste bij hem of haar vindt passen.

Urn of steen

Na de begrafenis is er een urn of een steen nodig. Kies een mooie urn uit om de as in te bewaren. Bepaal ook waar je de urn een plek wilt geven. Dit kan thuis zijn, maar ook op een andere locatie. Of strooi de as uit op een bijzondere locatie. Je kunt ervoor kiezen om dit al snel te doen of om er juist nog mee te wachten. Bij een begrafenis kies je een steen uit om op het graf te plaatsen. Bedenk wat je op de steen wilt laten zetten. De naam, geboortedatum en overlijdensdatum zijn gebruikelijk. Daarnaast kun je denken aan een extra stukje tekst, zoals een mooie uitspraak.

Na de uitvaart

Hoewel de dienst het belangrijkste onderdeel van de uitvaart vormt, is het een mooi idee om daarna nog samen te komen met de familie en de andere belangrijke personen uit het leven van de overledene. Je kunt hier een horecalocatie voor afhuren, in de buurt van de begraafplaats of het crematorium, of op een andere locatie. Verzorg hier iets te eten en te drinken. Zo kunnen er nog meer emoties worden gedeeld en kan men steun vinden bij elkaar, dat is een dierbaar moment.

Een uitvaart regelen is veel werk en er komen veel emoties bij kijken. Met deze tips lukt het om het stap voor stap aan te pakken en om er een mooie dag van te maken. We wensen je veel sterkte toe in deze moeilijke tijd.

De redactie van Vrouw & Passie plaatst regelmatig informatieve artikelen over verschillende thema's. De thema's lopen uiteen van werk en gezondheid tot aan ondernemende vrouwen. We stellen onze artikelen met zorg samen en hopen onze bezoekers te inspireren.