Wat gaan de trends in tuinontwerp zijn in 2024?

De tuin is voor velen een plek van rust, ontspanning en connectie met de natuur. Terwijl we steeds meer tijd in onze tuinen doorbrengen, evolueren ook de trends in tuinontwerp mee met onze veranderende levensstijlen en behoeften. Wat zullen de trends zijn in tuinontwerp voor het komende jaar? Welke innovaties en stijlen gaan we in 2024 veel zien?

 

De evolutie van tuinontwerp

Tuinontwerp is door de jaren heen sterk veranderd. Waar het vroeger vooral gericht was op pure uitstraling, zien we nu dat functionaliteit en duurzaamheid een steeds grotere rol spelen. Mensen willen een tuin die niet alleen mooi is, maar ook een verlengstuk van hun woonruimte. Een plek waar ze kunnen ontspannen, werken, spelen en zelfs eten kunnen verbouwen.

 

Natuurlijk en duurzaam

Een van de grootste trends voor 2024 is de verschuiving naar natuurlijke en duurzame tuinen. Mensen zijn zich steeds meer bewust van hun ecologische voetafdruk en willen tuinen die in harmonie zijn met de natuur. Dit betekent meer inheemse planten, natuurlijke materialen en het vermijden van chemische bestrijdingsmiddelen. Bovendien zullen tuinen steeds meer functioneren als mini-ecosystemen, waarbij de focus ligt op het aantrekken van nuttige insecten en het bevorderen van biodiversiteit.

 

Multifunctionele ruimtes

De tuin wordt steeds meer gezien als een multifunctionele ruimte. Met de toename van thuiswerken, willen mensen een comfortabele plek in de tuin waar ze kunnen werken. Dit heeft geleid tot de opkomst van tuinkantoren en zitgedeeltes met terrasoverkappingen. Ook zien we dat mensen hun tuin steeds meer gebruiken voor recreatie, zoals buitenbioscopen, moestuinen, plekken voor dieren, speelruimtes voor kinderen en zelfs kleine sportvelden.

 

Eetbare tuinen

Een andere opvallende trend voor 2024 is de toename van eetbare tuinen. Mensen willen weten waar hun voedsel vandaan komt en kiezen er daarom steeds vaker voor om zelf groenten, kruiden en fruit te verbouwen. Dit gaat verder dan alleen een moestuin; denk aan eetbare bloemen, verticale tuinen en zelfs watersystemen (ook wel aquaponicsgenoemd) waarbij vissen en planten in harmonie samenleven.

De trends in tuinontwerp voor 2024 weerspiegelen een veranderende samenleving die meer gericht is op duurzaamheid, functionaliteit en welzijn. Door tuinelementen te bestellen op Foravida.nl wordt deze duurzaamheid gewaarborgd. De tuin wordt niet langer gezien als een losstaand element, maar als een integraal onderdeel van ons dagelijks leven. Door deze trends te omarmen, kunnen we tuinen creëren die niet alleen mooi zijn, maar ook bijdragen aan een betere levenskwaliteit en een gezondere planeet.

De redactie van Vrouw & Passie plaatst regelmatig informatieve artikelen over verschillende thema's. De thema's lopen uiteen van werk en gezondheid tot aan ondernemende vrouwen. We stellen onze artikelen met zorg samen en hopen onze bezoekers te inspireren.