Wanneer is het als ondernemer verstandig om een incassobureau in te schakelen?

Het is natuurlijk leuk om als ondernemer aan de slag te gaan in Nederland. We leven in een welvarend land en veel particulieren en andere ondernemers nemen dan ook graag producten of diensten af. Tegelijkertijd is de ondernemingswereld uitdagend en niet risicovrij.

In de eerste plaats moet je voldoende financiële middelen hebben en daarnaast wil je winst maken. Je hebt als ondernemer dus meerdere klanten nodig en uiteraard moeten die ook betalen. De meeste klanten betalen natuurlijk netjes, maar helaas geldt dit niet voor alle opdrachtgevers.

Om die reden is een incassobureau inschakelen soms verstandig. Je kunt dan het beste voor een No cure No Pay incasso gaan, want dan krijg je niet met extra kosten te maken. Maar wanneer is het eigenlijk verstandig om een incassobureau in te schakelen?

Je hebt te maken met onvoorspelbare klanten

Ben je al een tijdje actief als ondernemer en heb je allemaal vaste klanten die altijd tijdig betalen? Dan heb je vaak geen incassobureau nodig. Helaas heeft niet elke ondernemer te maken met vaste en betrouwbare klanten.

Heb je bijvoorbeeld een eigen webshop of ben je net gestart als ondernemer in de dienstverlening? Dan heb je met onvoorspelbare klanten te maken en dat brengt onzekerheid met zich mee. Als dat het geval is, dan is het verstandig om bij eventuele betalingsproblemen een incassobureau in te schakelen.

Je wilt je focussen op ondernemingsactiviteiten

Je bent ongetwijfeld ondernemer geworden omdat je een passie hebt voor bepaalde activiteiten. Misschien ben je een echte handelaar en vind je het leuk om producten met flinke winst te verkopen. Daarnaast kan het natuurlijk ook zijn dat je een echte vakman bent.

Dan vind je het leuk om mensen tevreden te maken met je specialistische vakkennis en werkzaamheden. Als fanatieke ondernemer wil je daar het meeste van je tijd aan besteden. Andere activiteiten kun je om die reden beter uitbesteden aan mensen die ervoor geleerd hebben. Dit geldt niet alleen voor marketing, maar bijvoorbeeld ook voor het innen van het geld waar je recht op hebt.

Je wilt serieus genomen worden

Als ondernemer wil je de klanten natuurlijk de beste service bieden en je doet er ook alles aan om dat te bewerkstelligen. Tegelijkertijd wil je als ondernemer natuurlijk ook serieus genomen worden. Wanneer jij goede diensten levert of hoogwaardige producten verkoopt, dan wil je ook dat je klanten tijdig betalen.

Sommige klanten nemen je misschien niet serieus, omdat je te vriendelijk bent. Je wilt uiteraard geen klanten boos maken, maar het is wel belangrijk om voor jezelf op te komen. Als je samenwerkt met een incassobureau, dan word je sneller serieus genomen door je klanten.

Conclusie

Veel ondernemers vragen zich af of het verstandig is om een incassobureau in te schakelen. Je hebt niet altijd een incassobureau nodig, maar soms kan het wel verstandig zijn om van de incassodiensten gebruik te maken. In dit artikel hebben we uitgelegd wanneer dit het geval is.