//

Rijkste Vrouwen van Nederland in 2023

Jaarlijks brengen de redacteuren van Quote de Quote 500 uit. Dit is een lijst die bestaat uit de vijfhonderd rijksten van Nederland. Dit jaar kent Nederland meer miljadairs dan ooit, namelijk 38. In de top 5 van rijkste mensen van ons land staan maar liefst drie vrouwen. Wie zijn deze vrouwen? Wat staat er op hun bankrekening? En wat hebben ze gedaan om aan dit vermogen te komen?

De eerste plek voor een Nederlandse vrouw

In de quote 500 van dit jaar staat er zelfs een vrouw op de eerste plek. Die vrouw is Charlene de Carvalho-Heineken, de dochter van Freddy Heineken. Na zijn overlijden erfde Charlene in 2003 het volledige Heineken-aandelenpakket. Toen had dat een waarde van ongeveer 3,7 miljard euro. Een behoorlijk bedrag. Wat doet deze vermogende vrouw nu? In tegenstelling tot haar vader houdt De Carvalho zich liever op de achtergrond. Ze woont samen met haar man Michel de Carvalho in Londen en ze hebben vijf kinderen. Omdat ze in Londen woont, werd ze een lange tijd niet opgenomen in de Quote 500. Inmiddels staat ze er wel weer tussen met een vermogen van 12,1 miljard. Dit vermogen is wel 14,8% lager dan het jaar ervoor, door de gevolgen van de coronacrisis.

Rijkste Nederlandse vrouwen

Gérita en Inge Wessels hebben samen ook een plek in de top 5 rijkste mensen van Nederland. Ze staan op nummer 3 met een vermogen van 3,8 miljard euro. Dit vermogen danken ze aan hun vader, wijlen Dik Wessels. Voor de quote 500 zijn deze vrouwen samengenomen. Niet in de top 5, maar wel in de Quote 500 staat Els Blokker. Zij is de weduwe van Jaap Blokker. Hij is de oprichter van de gelijknamige winkelketen. Zij bezit zo’n 1,1 miljard euro. Ook onze eigen prinses, (voormalig koning) Beatrix en haar familie hebben een behoorlijk vermogen. Zij hebben zo ongeveer 950 miljoen euro op de bankrekening staan, aldus Quote.

Erfgenamen en echtgenotes

Het overgrote deel van de vrouwen in de lijst heeft het vermogen geërfd (van ouders of van een echtgenoot), heeft het vergaard samen met haar partner of deelt het samen met haar familie. Er is één familie waarvan maar liefst zes vrouwen in de lijst voorkomen: de familie Fentener van Vlissingen, die onder meer Makro bezit en belangen heeft in bedrijven als Auping en Bol.com. Dit zijn zes ondernemende dames die niet stilzitten, maar van huis uit al wel een aardig startkapitaal hebben meegekregen.

Zelf verdiend

Er komen ook vrouwen in de lijst voor die hun vermogen geheel op eigen kracht hebben vergaard. Bijvoorbeeld Nina Storms. Zij staat op de 126e plek met haar internetbedrijf World Online. Sylvia Tóth maakte het uitzendbureau Content groot en staat daarmee op de 225e plek. Inge van Kemenade staat met haar bedrijf Topshelf Megastores op de 353e plek. Op de 480e plek staat Madeleine Pauw, die de eigenaar is van de winkelketen Pauw.

De selfmademeter

Sinds dit jaar heeft de Quote iets nieuws toegevoegd aan hun lijst. Namelijk de selfmademeter. Dit is speciaal voor mensen die minder geinteresseerd zijn in erfenisrijkdommen, maar enthousiaster wordt van self-made indernemersverhalen. Met de nieuwe graatmeters kun je zien wie de échte selfmade-ondernemer is. Leuk om te zien, is dat meer dan de helft van de ondernemers in de lijst ooit met niets is begonnen.

Rijkdom uit relatieproblemen 

We zien ook vaak dat er in een familie met veel geld meer ruzie ontstaat. Zo is dat niet anders bij de Van Den Brinkjes. Deze familie bezit maar liefst 615 miljoen in 2015, maar moest dit verdelen. Want na relatieproblemen kon het koppel niet meer met elkaar door. De vastgoedboer Bert heeft het geld onderverdeeld onder zijn drie kinderen, Rik, Jolanda en Willeke.

Dames in de vastgoedwereld

Voor wie dacht dat de vastgoedwereld alleen voor mannen was heeft het mis. Pauline is een ware vastgoedmagnaat. Helaas geven ze niet aan hoeveel geld ze verdienen bij de Kamer van Koophandel. Hierdoor komt de Qoute niet met exacte cijfers. Pauline en Mare Elizen hebben samen een geschatte waarde van 300 miljoen. 

Top 100 jonge Miljonairs 2023

De Quote brengt dit jaar ook een lijst van Top 100 Jonge Miljonairs van 2023 uit. Hierin staan de rijkste Nederlanders onder de 40 jaar. Martin Garrix, ook wel Martijn Garritsen is een Nederlandse DJ en muziekproducent. Als DJ heeft hij inmiddels al op verschillende grote festivals gestaan en samengewerkt met de grootste artiesten van de wereld. Niet gek dus dat dit talent een plekje heeft in deze lijst. Hij is als 24 jarige dan ook de rijkste jonge BN’er van dit jaar, met een geschat vermogen van 45 miljoen euro. Dat DJ’s goed verdienen, blijkt ook uit de andere namen in deze lijst. Ook Afrojack (30 miljoen euro) en Hardwell (22 miljoen euro) zijn in deze lijst te vinden. De top 5 rijkste jonge BN’ers bestaat dus uit deze drie mannen. Maar de twee andere plekken zijn toch echt voor Nederlandse vrouwen. Topmodel Doutzen Kroes staat in deze top 5 met een geschat vermogen van 30 miljoen euro. Zij brak in 2005 internationaal door als model voor Victoria’s Secret. Ook heeft ze in 2011 gespeeld in een Nederlandse film. Ze is getrouwd met DJ Sunnery James Gorré en woont samen met hem en hun kinderen in Friesland. Nikki Plessen begon als actrice en starte haar carriere in de Nederlandse soapserie Onderweg naar Morgen. Inmiddels is ze goed bezig met haar modemerk Nikki Plesse. Daarom staat deze modeontwerpster met een vermogen van 28 miljoen euro ook in deze lijst.

Andere BN’ers in de Quote

Wie zijn de BN’ers in de Quote 500 van dit jaar? De ondergrens van de quote is dit jaar maar liefst 95 miljoen. Er zijn niet zo veel BN’ers die dit op hun bankrekening hebben staan. Tussen de BN’ers die dit wel hebben, staat één vrouw. John de Mol staat met een vermogen van 2,4 miljard uiteraard een plek in deze lijst. Hij wordt gevolgd door Joop van den Ende met een vermogen van 1,7 miljard. Prinses Mabel staat op de 66ste plek in de lijst, met een mooi bedrag van 560 miljoen. Dan volgen daarna nog Reinout Oerlemans met 170 miljoen en DJ Tiësto ook met 170 miljoen.