Eigen bedrijf beginnen? Zo vind je het beste bedrijfspand voor jou

Als je van plan bent om een eigen bedrijf te beginnen, is het vinden van het juiste bedrijfspand een belangrijke stap. Het is immers de plek waar je klanten ontvangt, waar je medewerkers werken en waar je uiteindelijk winst wilt maken. Maar hoe vind je het beste bedrijfspand voor jouw bedrijf? In deze blog geven we je tips en tricks om het beste bedrijfspand te vinden voor jouw onderneming.

#1 Bepaal je budget

Voordat je überhaupt opzoek gaat naar een bedrijfspand, moet je een budget vaststellen. Je wilt immers niet meer uitgeven aan je, bijvoorbeeld, werkplek in Leiderdorp, dan je je kunt veroorloven. Bepaal daarom vooraf wat je maximaal wilt uitgeven, maar ook hoe je dat kan financieren. Houd hierbij niet alleen rekening met de huur- of koopprijs, maar ook met bijkomende kosten zoals gas, water, licht en eventuele servicekosten.

#2 Bepaal je wensen en eisen

Wat voor soort bedrijfspand zoek je precies? En wat zijn je wensen en eisen? Denk bijvoorbeeld aan de grootte van het pand, dan wel het aantal ruimtes dat je nodig hebt en de locatie. Werk je eigenlijk alleen maar online en maakt het nu uit als je wat afgelegen zit, of fantaseer je over een kantoor in het bruisende centrum. Heb je graag al je werknemers op kantoor, of zijn een aantal flexplekken al genoeg?

Of, misschien ben je wel opzoek naar een plek om een winkel te openen en daarmee je droom tot werkelijkheid te brengen. Dan zou je beter kunnen kijken naar factoren zoals bereikbaarheid, aantrekkingskracht, de hoeveelheid concurrenten in de buurt, etc. Vergeet ook niet te denken over parkeergelegenheid. Als er een parkeergarage op loopafstand is, is dat natuurlijk alweer wat anders dan dat je zelf parkeerplekken moet realiseren.

#3 Bekijk meerdere panden

Hoewel het misschien aantrekkelijk is om het eerste beste pand te kopen of te huren, is dat niet per definitie een best plan. Door het bekijken van meerdere panden, krijg je een goed beeld van wat jou het meeste aantrekt. Maak daarom een lijstje van de panden die je hebt bezocht en zet hier de voor- en nadelen van elk pand op een rijtje. Een professional zou je kunnen helpen bij deze beslissing. Een makelaar, of zelfs bedrijfsmakelaar is dan degene waar je aan moet denken

#4 Onderhandel over de prijs

Heb je je droompand gevonden? Dan is het tijd om te onderhandelen over de prijs. Dit kan soms best lastig zijn, vooral als je niet precies weet wat de marktwaarde is van het pand. De makelaar, die je bij het vorige advies hebt ingehuurd, zal hier inzicht over geven. Word je bod niet geaccepteerd? Well, don’t take no for an answer. Houd in gedachten dat alles mogelijkheid is. Als je iets écht wil, dan zal het je uiteindelijk toekomen. En, niet vergeten, zet niet maar te kust en te keur overal je krabbeltje onder. Je wil niet dat je op een later moment nog steeds tegen problemen aanloopt.

Conclusie

Het vinden van het juiste bedrijfspand is een belangrijke stap bij het starten van een eigen bedrijf. Het pand is immers de basis van je bedrijf en moet passen bij de uitstraling van jouw onderneming. Door je budget, wensen en eisen vooraf goed op een rijtje te zetten, gericht te zoeken op de juiste locatie en meerdere panden te bekijken, vergroot je de kans om het juiste bedrijfspand te vinden.