Zwarte elementen in de keuken: 5 tips voor een stijlvolle en tijdloze look

Zwart is het nieuwe wit, maar een geheel zwarte keuken kan net teveel zijn. Met zwarte elementen ga je voor een strakke uitstraling die bij elke keukenstijl past. Het is een kleur die stijlvol en modern oogt, zonder overdreven de aandacht te trekken. Bovendien past deze kleur perfect bij roestvrijstalen apparaten, witte keukenkastjes en gekleurde accessoires.

Van landelijk tot modern: durf te combineren

Zwarte elementen passen goed bij een moderne look. Ook de landelijke keukenstijl is goed met deze kleur te combineren. Denk maar aan handgrepen of zwarte keukenkastjes combinatie met een houten werkblad.

Is een industriële look jouw droomstijl? Donkere elementen passen hier goed bij. Of ga voor zwart-wit, waarbij je een witte inrichting met zwarte elementen combineert. Van apparatuur, de zwarte Quooker tot handgrepen: jij hebt het voor het kiezen.

Kies voor contrast

Contrast is een belangrijk element van het keukenontwerp. Hiermee maak je het interieur dynamisch. Wanneer je teveel van hetzelfde kiest ontstaat er een saaie ruimte. De keuken moet levendig aanvoelen!

Veel mensen kiezen voor een lichte keuken zoals wit, crème of beige. Dit laat de ruimte optisch groter lijken. Zwarte elementen voegen iets moderns en luxueus aan de ruimte toe.

Opvallende kleuren

Wil je met kleur een statement maken? Rood stimuleert de eetlust, blauw brengt rust met zich mee en bruin creëert een warme sfeer. Al deze kleuren laten zich perfect met zwart combineren, waarbij dit het enthousiasme van felle kleuren wat afzwakt. Zo kun je dankzij donkergekleurde elementen tóch met opvallende kleuren werken.

Het gebruik van zwarte accenten

Zwarte accenten behoort tot de nieuwste trend. Maar wat zijn de meest populaire elementen? Laat je door deze ideeën inspireren:

  • Een zwarte kraan keuken en spoelbak. Breng textuur aan en kies voor een glanzende kraan in combinatie met een matzwarte spoelbak (of andersom).
  • Een lichte keuken met zwarte kastdeurtjes.
  • Zwarte tegels: op de vloer of tegen de achterwand.
  • Moderne zwarte handgrepen.
  • Subtiele zwarte accenten zoals handdoekhaakjes, een keukenrek of kruidenmolen.
  • Er zijn genoeg lifehacks om zwarte keukenkasten goed schoon te houden.

Vind je het moeilijk om je nieuwe keuken samen te stellen, doe dit dan samen met een keukenzaak. Of ontwerp hem zelf via een online configurator.

Zorg voor voldoende licht

Goede verlichting bepaalt de sfeer in de ruimte. Dit is ook nodig om te koken, zodat je de lekkerste gerechten klaarmaakt. Denk bij het samenstellen van jouw droomkeuken altijd aan een lichtplan. Hoe hoger de keuken, hoe meer licht nodig is. Ook bij een donkere inrichting is de juiste verlichting ontzettend belangrijk.

Met een plafondlamp verlicht je de gehele ruimte. Met spots creëer je gebundeld licht, ideaal om een gedeelte van de ruimte te benadrukken.

Kies voor led als keukenverlichting. Dit is duurzaam, energiezuinig en gaat ontzettend lang mee. Ledverlichting is in verschillende kleurtemperaturen en lichtsterktes verkrijgbaar. Neem een lichte kleur van 3000 tot 4000 Kelvin, zodat je ziet waar je mee bezig bent. De meest ideale lichtsterkte bedraagt 300-500 Lumen.

Kijk ook goed naar de interieurstijl in de woonkamer, en trek dit door naar de keuken. Zo maak je van jouw huis een warm thuis.

De redactie van Vrouw & Passie plaatst regelmatig informatieve artikelen over verschillende thema's. De thema's lopen uiteen van werk en gezondheid tot aan ondernemende vrouwen. We stellen onze artikelen met zorg samen en hopen onze bezoekers te inspireren.