5 tips om jouw keuken netjes te houden

De keuken is een plek waar vele families veel tijd doorbrengen met elkaar. In de ochtend ontbijten jullie gezellig samen en ‘s avonds vertel je elkaar alles over je dag tijdens het avondeten. De keuken is voor families dus een belangrijk kamer. Helaas is de keuken een van de meest moeilijkste kamers om schoon te houden. Aangezien er elke dag veel eten en drinken over het aanrecht gaat, kan een keuken snel vies worden. Zeker wanneer andere familieleden niet hun eigen spullen opruimen. We hoeven je echter niet uit te leggen waarom het zo belangrijk is om de keuken schoon te houden. Niks is erger dan koken in een keuken die niet schoon aanvoelt. Wanneer het om eten gaat, is hygiëne zeer belangrijk. Daarom geven we in deze blog 5 tips voor het schoonmaken van de keuken.

1. Bescherm je keuken tegen insecten

Omdat er in een keuken veel eten aanwezig is, trekt de keuken helaas vaak insecten en ongedierte aan. Zeker in de zomer, is het bijna onmogelijk om mieren, vliegen, muggen of fruitvliegjes in de keuken te vermijden. Mieren bestrijden of andere insecten bestrijden, is vaak niet in één dag opgelost. Er is veel geduld en doorzettingsvermogen nodig om de insecten uit de keuken te houden. Als je namelijk na een paar dagen zou stoppen met het bestrijden van insecten, zullen ze waarschijnlijk snel weer terug komen. Het beste is daarom om voorzorgsmaatregelen te nemen, waardoor je kan vermijden dat de insecten in jouw keuken komen. Vermijden is beter dan bestrijden!

2. Ruim op

Wil je de keuken netjes en opgeruimd houden, moet je ook zorgen dat er niks blijft rondslingeren op het aanrecht. Denk bijvoorbeeld aan etensresten, bestek, verpakkingen, ect. Niet alleen zal staat dit slordig, maar het trekt ook insecten, zoals mieren en vliegen, aan. Zet alle vaat altijd direct in de vaatwasser. Leg overige etensresten terug of gooi het weg. Gooi lege verpakkingen of ander afval direct in de vuilnisbak. Wanneer je dit niet doet, stapelt alles op en ben je iedere dag veel langer bezig met het schoonmaken van de keuken.

Om alles opgeruimd te houden, moet je er ook voor zorgen dat je genoeg opbergruimte hebt. In principe zou alles in één eigen plek moeten hebben. Zou blijft er niks op het aanrecht achter en kun je alles snel vinden.

3. Houd apparatuur schoon

Daarnaast is het ook verstandig om de apparatuur, zoals de koelkast, vriezer, en oven, regelmatig schoon te maken. Deze apparaten hoeven niet elke week schoongemaakt te worden, maar kunnen na verloop van tijd vies worden vanwege achtergebleven etensresten. Zeker de koelkast en de vriezer kun je niet elke week schoonmaken. Om deze goed schoon te maken, moet je ze namelijk eerst ontdooien. Wanneer je van plan bent om de koelkast en de vriezer schoon te maken, kun je hier rekening mee houden door minder eten erin te leggen. Het risico dat er eten verloren gaat, is zo kleiner. Ook kleinere apparatuur, zoals een koffiezetapparaat, een broodrooster, of een frietpan, moeten regelmatig schoongemaakt worden. Vergeet deze dus niet!

4. Maak afspraken met elkaar

Vaak is het dezelfde persoon die het huis opruimt. Om te voorkomen dat jij als enige ‘s avonds de keuken schoonmaakt, kun je het beste afspraken met je gezin of huisgenoten maken. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat iemand anders elke avond de keuken opruimt of dat je allemaal een vaste taak hebt. Zo kan de een bijvoorbeeld elke dag de tafel opruimen, terwijl de ander de vaatwasser inruimt. Schoonmaken is nooit een leuke activiteit om te doen, maar wel heel belangrijk. Door met elkaar goed af te spreken wie welke taak heeft, houd je samen de keuken netjes.

5. De grote schoonmaak

Naast de dagelijkse schoonmaak, kun je ook de keuken één keer in het jaar grondig schoonmaken. Je hebt niet iedere dag tijd om de keuken van boven tot beneden schoon te maken. Sommige dingen, zoals de keukenkastjes, worden daardoor niet schoongemaakt. Deze worden gelukkig ook niet snel vies. Maak daarom één keer in het jaar of één keer in het half jaar letterlijk alles in de keuken schoon. Denk bijvoorbeeld aan de keukenkastjes, ongebruikt servies, apparaten, enz. Als je al deze en de andere tips toepast, ben je verzekerd van een schone en opgeruimde keuken.

De redactie van Vrouw & Passie plaatst regelmatig informatieve artikelen over verschillende thema's. De thema's lopen uiteen van werk en gezondheid tot aan ondernemende vrouwen. We stellen onze artikelen met zorg samen en hopen onze bezoekers te inspireren.