Welk fietsstoeltje gebruik je voor welke leeftijd

Welk fietsstoeltje gebruik je voor welke leeftijd?

Er is niets leukers dan je kind meenemen op de fiets. Kinderen kunnen al vanaf een leeftijd van 9 maanden mee. Dan is het wel belangrijk dat je een goed zitje gebruikt. Je kunt zowel een voor- als achterzitje gebruiken, maar er zijn wel verschillen in de functie van deze zitjes. Wanneer kun je het beste welk zitje gebruiken?

Een voorzitje

Een voorzitje heeft als voordeel dat je je kind dichtbij hebt en je hem of haar goed in de gaten kunt houden. Voorzitjes kun je het best gebruiken voor kinderen vanaf 9 maanden tot 3 jaar. Het draagvermogen van een voorzitje is ongeveer 15 kilogram. Prima voor de allerkleinsten, dus. Kinderen die al opgroeien, kun je beter op een achterzitje of een juniorzitje zetten.

Kleine kinderen kun je alleen meenemen als je kind goed stil kan zitten. Rechtop zitten is ontzettend belangrijk om samen veilig te kunnen fietsen. Je kunt het voorzitje nog een stukje comfortabeler maken door hier ook een windscherm of een stuurtje op te plaatsen. Halfords heeft daar allerlei handige accessoires voor

Een achterzitje

Achterzitjes zijn geschikt voor kinderen van 9 maanden tot 6 jaar. Een achterzitje heeft een maximaal draaggewicht van 22 kilogram. Het Thule fietsstoeltje is een goed voorbeeld van hoe een achterzitje eruit kan zien. Je hebt ze in verschillende soorten: voor op de bagagedrager, met een zadelbuis bevestiging of een easyfit model. Genoeg keuze om veilig met je kind(eren) over straat te gaan.

Eigenlijk is 9 maanden nog te jong om je kind achterop de fiets te zetten. De ideale leeftijd is 3 jaar. Kinderen tot 8 jaar zijn volgens de wet verplicht om een veilige zitplaats op de fiets te hebben met voldoende steun aan de rug, handen en voeten. Check of het fietsstoeltje voldoet aan de Europese veiligheidsnorm EN14344.

Juniorzitje

Juniorzitjes zijn geschikt voor kinderen van 5 tot 10 jaar. Een juniorzitje kan een maximaal gewicht van 35 kilogram aan. Op een gegeven moment komt er een leeftijd dat het juniorzitje niet meer voldoet. Bovendien zal je kind ook zelf willen fietsen. Tussen de 6 en de 10 jaar zal je kind steeds vaker zelf op de fiets stappen.

Probeer je kind zo veel mogelijk te motiveren om te leren hoe je zelf veilig fietst. Ook voor je kind kun je een klein achterzitje kopen, zodat deze zijn of haar favoriete knuffel mee kan nemen. Dan lijkt je kind precies op papa of mama!

De redactie van Vrouw & Passie plaatst regelmatig informatieve artikelen over verschillende thema's. De thema's lopen uiteen van werk en gezondheid tot aan ondernemende vrouwen. We stellen onze artikelen met zorg samen en hopen onze bezoekers te inspireren.