Fysieke voordelen van buitenspelen voor kinderen

Buitenspelen biedt meer dan alleen plezier voor kinderen. Het biedt namelijk ook veel fysieke voordelen die cruciaal zijn voor de algehele gezondheid en het welzijn van kinderen. Of het nu gaat om spelen met vrienden of springen op een rechthoekige trampoline, buiten spelen is essentieel om kinderen te helpen om fysiek sterker te worden en zich te ontwikkelen tijdens hun kinderjaren.

Verhoogde fysieke activiteit

Veel van de voordelen van buitenspelen zijn toegankelijk voor kinderen van alle leeftijden en niveaus. Het is echter belangrijk op te merken dat de risico’s die gepaard gaan met onvoldoende lichaamsbeweging veel groter zijn dan die van veel bewegen. Kinderen die fysieke activiteiten doen die ze leuk vinden, zullen dit vaker doen dan kinderen die er niet van genieten. Probeer regelmatig te spelen of races te houden en zorg ervoor dat je ze veel lof geeft als ze het goed doen. Zorg er ook voor dat je van jongs af aan goede gewoonten aanleert. Wanneer baby’s leren lopen en rennen, kun je ze helpen goede gewoonten te ontwikkelen door positieve bekrachtiging te geven. Dit kan elke keer dat ze een stap zetten of hun armen uitstrekken terwijl ze door een hindernisbaan kruipen.

Inground trampoline

Verbeterde fijne motoriek

Wanneer kinderen spelen met speelgoed zoals blokken en puzzels, leren ze hun vingers te gebruiken om objecten te manipuleren. Dit helpt bij het ontwikkelen van de fijne motoriek, wat de kleine bewegingen van de handen en vingers zijn. Fijne motoriek is erg belangrijk voor het handschrift, om te tekenen, naaien, en voor het gebruik van eet- en drinkgerei en het bespelen van muziekinstrumenten. Het ontwikkelen van fijne motoriek door te spelen kan ook de hand-oogcoördinatie verbeteren. Het kan daarnaast helpen hun ruimtelijk bewustzijn te ontwikkelen. Enkele vormen van buitenspelen die kunnen helpen bij het ontwikkelen van fijne motoriek zijn onder meer het vangen van een bal, het gebruik van een springtouw of hoelahoep en spelen in het zand met scheppen en andere voorwerpen.

Verbeterde grove motoriek

De term grove motoriek duidt op bewegingen waarbij de grote spiergroepen betrokken zijn, zoals rennen, springen en klimmen. Deze vaardigheden zijn belangrijk voor atletische prestaties en dagelijkse activiteiten, zoals wandelen en hardlopen. Dankzij de grove motoriek kunnen kinderen zich vrij bewegen in alle soorten omgevingen en kunnen ze ook samen met andere kinderen spelen. Deze vaardigheden zijn ook nodig voor het ontwikkelen van de fijne motoriek. Evenwicht en coördinatie zijn de twee belangrijke fysieke vaardigheden die door buitenspelen kunnen worden ontwikkeld.

De redactie van Vrouw & Passie plaatst regelmatig informatieve artikelen over verschillende thema's. De thema's lopen uiteen van werk en gezondheid tot aan ondernemende vrouwen. We stellen onze artikelen met zorg samen en hopen onze bezoekers te inspireren.