Hypotheek verhogen om kind te helpen

Geld nodig om je kind te helpen met hun studiekosten? Of is je kind op zoek naar een woning maar is hun inkomen te laag voor een hoge hypotheek? Als ouder wil je natuurlijk helpen waar mogelijk. Zo kun je bijvoorbeeld geld vrijmaken door je bestaande hypotheek te verhogen (onderhands of met een tweede hypotheek). Maar hoe werkt dit precies en wat zijn de mogelijkheden in 2022? 

Hypotheek verhogen voor studie kind

Volgens berekeningen van het Nibud kost het studenten ruim 1.000 euro per maand als ze op kamers wonen. Voor een 4-jarige opleiding kom je uit op een bedrag van bijna 50.000 euro. Gelukkig hoef je dat als ouder niet allemaal zelf te betalen. Het huidige leenstelsel wordt in 2023 afgeschaft. Hoe de nieuwe studiefinanciering er precies uit gaat zien, is nog niet helemaal duidelijk, maar het wordt grotendeels zoals het oude systeem van voor 2015. Je zoon of dochter kan waarschijnlijk rekenen op een prestatiebeurs.

De Dienst Uitvoering en Onderwijs (DUO) gaat er echter vanuit dat ouders ongeveer 500 euro per maand bijdragen aan de studiekosten van hun kind (afhankelijk van hun inkomen). In dat geval kom je voor een 4-jarige studie uit op een bedrag 24.000 euro. Als je kind daarna nog een masteropleiding wilt volgen, moet je mogelijk wat meer geld opzij zetten.

Je hypotheek verhogen voor de studie van je kind kan een oplossing bieden. In principe kan je jouw hypotheek verhogen voor elke gewenste persoonlijke uitgave. In 2022 mag je niet meer lenen dan de woning waard is. Gelukkig is de gemiddelde huizenprijs de laatste jaren gestegen. Een grote kans dus dat je overwaarde hebt op jouw woning.

Het verschil tussen onderhands verhogen of een tweede hypotheek nemen

Heeft jouw woning de laatste jaren veel aan overwaarde opgebouwd? Dan bestaat de kans dat je de hypotheek onderhands kunt verhogen. In dat geval kun je zonder tussenkomst van een notaris de hypotheek verhogen. 

Maar als deze ruimte niet bestaat, dien je een tweede hypotheek af te sluiten. Om dat te kunnen doen moet je ook notariskosten betalen voor deze nieuwe hypotheek.

Hypotheek verhogen voor aankoop huis kind

Steeds meer starters hebben hulp van ouders nodig bij het kopen van een woning. Door de verhitting op de huizenmarkt is het lastig voor starters om hun ideale woning te kopen. Als je jouw kind wilt helpen met de aankoop van hun huis, dan is het vaak mogelijk om je hypotheek te verhogen. Op geld.nl kun je verschillende hypotheekverstrekkers met elkaar vergelijken voor de scherpste rente. Met het vrijgekomen bedrag kun je geld schenken of lenen aan je kind. Voorwaarde is wel dat je voldoende inkomen en overwaarde hebt om voor zo’n verhoging in aanmerking te komen. Ook moet je goed kijken naar je eigen financiële positie om te bepalen of het handig is om je hypotheek te verhogen, zoals dit voorbeeld. Voordat je jouw hypotheek verhoogt, kun je ook de hypotheekrente vergelijken van verschillende geldverstrekkers. De hypotheekrentes veranderen namelijk regelmatig. Bijna elke week passen sommige hypotheekverstrekkers hun hypotheekrentes aan. Verstandig om even een check te doen voordat je afsluit.

Hoeveel kun je belastingvrij schenken aan je kind?

In 2022 kun je een belastingvrije schenking geven aan je kind (of kleinkind) tot €106.671. Wel zitten er een paar voorwaarden aan:

  • Het grootste deel van het bedrag moet gebruikt worden voor de aankoop of verbouwing van een woning
  • Je kind is nog geen 40 jaar oud
  • Belangrijk: je mag in hetzelfde jaar niet ook nog € 5.677 belastingvrij schenken aan je kind

Je kan er ook voor kiezen om de schenking te verdelen over 2 – 3 opeenvolgende jaren. Zolang je maar aan de voorwaarden voldoe en ieder jaar de vrijstelling aanvraagt (aangifte schenkbelasting).

De redactie van Vrouw & Passie plaatst regelmatig informatieve artikelen over verschillende thema's. De thema's lopen uiteen van werk en gezondheid tot aan ondernemende vrouwen. We stellen onze artikelen met zorg samen en hopen onze bezoekers te inspireren.