Gezonde gewoontes hoe houd je ze écht vol

Gezonde gewoontes: hoe houd je ze écht vol?

We kennen het allemaal wel: we nemen ons nog zo enthousiast voor om gezonde gewoontes op te pakken, maar na een paar weken of maanden geven we weer op. Je hebt er geen zin meer in. Of bent de gewoontes simpelweg weer vergeten. Hoe houd je het nu wél vol, ook op de langere termijn?

Realistische doelen

De beste tip om met je te delen: stel realistische doelen! Het klinkt heel leuk om je voor te nemen om iedere dag te gaan sporten, maar in de dagelijkse praktijk houden maar weinig mensen dit vol. Je hebt immers al genoeg te doen op je dag. Het is vaak haalbaarder om bijvoorbeeld een, twee of drie keer per week te sporten. Begin daar eerst eens mee. Je kunt het altijd nog opbouwen, als dit toch blijkt te passen in je schema. Achteraf afschalen werkt juist demotiverend. Dus dat kun je beter voorkomen. Ga je met het hele gezin aan de slag met gezonde gewoontes? Dat kan zeker! Probeer bijvoorbeeld met z’n allen gezonder te eten. Maar een keer een cheatday, dat kan best. Als je er daarnaast maar op let dat jij en je kind(eren) de juiste essentiële voedingsstoffen binnenkrijgen. Een supplement kun je aan de voeding toevoegen, ook op een jongere leeftijd. Denk aan een vegan omega 3 kind, als een duurzaam visolie alternatief en een aanvulling op de wekelijkse vis inname. Haal op die manier in huis wat er nodig is, het liefst voor het hele gezin.

Concrete doelen

Wat je ook helpt om je aan gewoontes te houden? Maak ze zo concreet mogelijk. Zo weet je namelijk precies wat je te doen staat om het ook daadwerkelijk te bereiken. Een voorbeeld: ‘gezonder leven’ klinkt top. Maar wat bedoel je er nu precies mee? Dit kan zelfs voor iedereen weer anders zijn. Misschien wil je gevarieerder gaan eten. Meer gaan sporten. Of minder alcohol gaan drinken. Die doelen zijn al veel duidelijker. En dat kan nog concreter. Je wilt bijvoorbeeld een gevarieerder eetpatroon realiseren door dagelijks je maaltijden af te wisselen. En door te controleren of je wel de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 250 gram groenten haalt. We noemen maar wat! Bij een betere gewoonte rondom beweging kun je precies vaststellen hoe vaak per week je gaat sporten. En op welke dagen. Zet het meteen in je agenda! Dan is de kans ook groter dat je het daadwerkelijk gaat doen. Niet alleen nu, maar ook nog over een aantal weken of maanden. Of zelfs jaren, als je echt in de toekomst durft te kijken.

Oog op het resultaat

Je blijft gemotiveerd als je een duidelijk resultaat voor ogen hebt. Denk hier dus vaak aan! Dit resultaat kan voor iedereen weer anders zijn. Wil je je haar sterker en gezonder maken? Beeld je alvast in hoe mooi je haar er straks uitziet, na de juiste verzorging. Ga aan de slag met onder andere haarmaskers om dit doel te bereiken. Ook haar gummies dragen bij aan sterk, lang en vol haar. Daarmee voed je je haar namelijk van binnenuit, evenals je nagels en huid. Het kan ook zo zijn dat je je fitter wilt voelen in je eigen lijf. Stel je dan alvast voor hoe je er straks uitziet, na het verbeteren van je gewoontes rondom voeding en beweging. Je kunt bijvoorbeeld iedere maand foto’s van je lichaam maken, om de before en after naast elkaar te zien. Zie je vooruitgang? Dat houdt je sterk. En maakt dat je aan de slag blijft gaan met je gezonde gewoontes!

Juist op de langere termijn zijn gezonde gewoontes effectief. Maar dat lukt natuurlijk alleen als je er de nodige tijd en aandacht in stopt. Met realistische, concrete doelen is dat mogelijk. En kijk ook alvast vooruit naar het gewenste resultaat. Hoe dit er bij jou ook uitziet!

De redactie van Vrouw & Passie plaatst regelmatig informatieve artikelen over verschillende thema's. De thema's lopen uiteen van werk en gezondheid tot aan ondernemende vrouwen. We stellen onze artikelen met zorg samen en hopen onze bezoekers te inspireren.