Vier tips voor een waardevol afscheid

Vier tips voor een waardevol afscheid

Bij het regelen van het afscheid wil je graag dat de uitvaart recht doet aan het leven en de persoonlijkheid van de overledene. Door hier aandacht en tijd in te steken, ondanks het vaak gehaaste proces, kan je een waardevol afscheid organiseren. Dit biedt niet alleen troost aan jezelf, maar ook aan nabestaanden die achterblijven na het overlijden. En wordt zo troost geboden in moeilijke tijden. In dit artikel bespreken we daarom vier tips om een waardevol afscheid te organiseren. 

Een persoonlijke ceremonie

Bij een afscheid wil je graag iets organiseren dat bij de overleden persoon past. Je vriend, familielid of kennis is dan wel overleden, maar die wordt niet vergeten met een persoonlijke ceremonie. Het personaliseren van de uitvaart kan gedaan worden door rekening te houden met de interesses, passies en andere wensen van de overledene. De kenmerkende aspecten van een persoon kan je op verschillende manieren terugbrengen in de ceremonie, door bijvoorbeeld de favoriete muzieknummers te draaien of door foto’s of een korte video te tonen. Dit soort waardevolle herinneringen bieden troost in moeilijke tijden en zorgen ervoor dat er recht wordt gedaan aan het leven van de overledene. 

Een herinneringsplaats

Een mooie toevoeging aan een uitvaart kan het inrichten van een gedenkplek zijn. Op deze plek kunnen vrienden en familie terecht met hun herinneringen aan hun dierbare. Dit kan zowel een fysieke locatie zijn (bij het uitvaartcentrum of thuis) of juist een virtuele gedenkplaats waar bijvoorbeeld ook een digitaal fotoboek kan worden gemaakt. Door een speciale plek te creëren kunnen mensen ergens terecht met hun verdriet en ontstaat er een plek van troost. 

Regel de uitvaart niet in je eentje

Het kan een goed idee zijn om bij het regelen van de begrafenis of crematie meerdere familieleden en vrienden te vragen je te helpen. Samen kunnen jullie belangrijke beslissingen over de ceremonie samen maken en bovendien elkaar steun bieden in de moeilijke tijd direct na het overlijden. Ook zijn er wellicht specifieke wensen van vrienden en familieleden die zo kunnen worden meegenomen in de ceremonie en het organiseren van herdenkingsactiviteiten.

Vaak zijn deze wensen ook opgenomen in de uitvaartverzekering van de overleden persoon. Hoewel je daar waarschijnlijk liever niet te veel over nadenkt, kan het een goed idee zijn om ook je eigen wensen vast te leggen in een uitvaartverzekering. Deze verzekering kan je eenvoudig zelf kiezen door het vergelijken van begrafenisverzekeringen, zodat je laatste wensen worden vervuld.

Een ruimte voor emotie en rouw

Een afscheid is natuurlijk niet compleet als er geen plek is waar mensen zich even kunnen terugtrekken voor hun rouw en emotie. Het is een plek waar het gemis en het verlies kunnen worden gedeeld. In deze ruimte kunnen mensen even alleen zijn, om juist hun verdriet te delen met anderen die rouwen. Zo ontstaat er een waardig afscheid voor iedereen.

De redactie van Vrouw & Passie plaatst regelmatig informatieve artikelen over verschillende thema's. De thema's lopen uiteen van werk en gezondheid tot aan ondernemende vrouwen. We stellen onze artikelen met zorg samen en hopen onze bezoekers te inspireren.