4 redenen waarom sparen soms beter is dan beleggen

Veel mensen denken dat beleggen de enige manier is om vermogen op te bouwen. Dit is natuurlijk niet zo, het is namelijk ook mogelijk om je geld gewoon te sparen. In tegenstelling tot velen denken is het niet zo dat sparen helemaal geen voordelen heeft. Sterker nog, er zijn een aantal redenen waarom sparen eigenlijk beter is dan beleggen. Benieuwd welke redenen dit zijn? Lees dit artikel dan zeker even goed door. We hebben het makkelijker gemaakt door dé voordelen van sparen voor jou op een rijtje te zetten. Voor je het weet wil je ook graag een spaarrekening openen!

Sparen biedt een vangnet

Een van de belangrijkste redenen waarom sparen soms beter is dan beleggen, is dat het een vangnet biedt in geval van onverwachte uitgaven of noodsituaties. Wanneer je geld spaart op een spaarrekening of een andere rekening waar je iets van rente op krijgt, kun je snel en gemakkelijk bij je geld. Dit zorgt ervoor dat je beschikt over een potje wanneer je het echt hard nodig hebt. Wel zo handig om altijd een financiële buffer te hebben waar je op terug kunt vallen.

Sparen is minder risicovol

Kies je ervoor om te sparen dan kan je jezelf een hoop risico besparen. Afhankelijk van de soort belegging die je maakt, kan het zomaar het geval zijn dat je verliest maakt op je belegging. Ook is het mogelijk dat je aandelen moet verkopen als je plots geld nodig hebt. Als je bijvoorbeeld in aandelen belegt, loop je op die manier risico geld te verliezen als de markt net een dipje meemaakt. Dit is natuurlijk altijd een persoonlijke afweging die je moet maken. Ben je jong dan kan je al snel wat meer risico nemen dan wanneer je wat ouder bent.

Sparen helpt doelen te bereiken

Een andere reden waarom sparen soms beter is dan beleggen, is dat het je kan helpen financiële doelen op korte termijn te bereiken. Spaar je bijvoorbeeld voor een aanbetaling op een huis of voor een nieuwe auto dan is het openen van een spaarrekening dé keuze om te maken. Dit kan je namelijk helpen om jouw doel binnen een paar jaar te bereiken. Ook voelt het erg motiverend om te zien dat het potje steeds wat groter wordt. Voor je het weet heb je genoeg geld om die echt leuke aankopen mee te kunnen doen.

Sparen kan iedereen

De laatste reden om te sparen is dat het gewoon een stuk makkelijker is. Dit maakt het dan ook gelijk een stressvrije manier om je financiën te beheren. Je kunt automatische overschrijvingen naar je spaarrekening instellen en zien hoe je geld groeit op je spaarrekening. Je hoeft je geen zorgen te maken over marktschommelingen of ingewikkelde beleggingsteren. Dit kan sparen aantrekkelijker maken voor mensen die niet veel tijd willen besteden aan het opbouwen van hun vermogen.