Wat zijn de kansen voor het Nederlands vrouwenelftal op het EK van 2022?

Vrouwenvoetbal is pas sinds de laatste paar jaar een echt populaire topsport. Daarvoor werd het vrouwenvoetbal lang niet zo serieus genomen als het mannen voetbal en nog steeds zijn er vele, soms schurende, verschillen. Zo krijgen de vrouwen in de eredivisie stukken minder betaald dan de mannen in de eredivisie, iets waar veel organisaties (en de vrouwen zelf) over vallen. Ongelijkheid op basis van geslacht is natuurlijk niet eerlijk. Gelukkig hebben er al veel positieve veranderingen plaatsgevonden en lijkt het zo te zijn dat er de juiste weg is ingeslagen. Het afgelopen WK deed het Nederlands vrouwenelftal het ontzettend goed en belandde zelfs in de finale. De verwachtingen zijn dan ook hoog voor het EK van 2022. Maar hoe groot is de kans eigenlijk dat de oranje leeuwinnen weer zulk succes boeken? Wij zochten het voor je uit.

Die winst tegen Estland was niet mals te noemen: de leeuwinnen versloegen hun Estlandse tegenstanders met een score van 7-0. Ook het doelsaldo was iconisch te noemen, dat was 36-3.

EK 2022

Misschien verbaast het je dat het EK in 2022 plaatsvindt, omdat het normaal twee jaar na een WK is. En het WK lijkt waarschijnlijk langer geleden dan afgelopen jaar. Dat kan heel goed kloppen, want het EK is een jaar uitgesteld. De reden? Je verwachtte het waarschijnlijk al, maar door COVID-19 is het EK een jaar langer uitgesteld. Nu is het ook nog niet zeker of het EK in 2022 wél plaats gaat vinden, maar las alles goed gaat met vaccinaties, dan zou er geen reden moeten zijn om het EK opnieuw te verplaatsen. Doordat het coornavrius heel wat onduidelijkheid bracht over het EK, is er nog maar weinig bekend. Zo is het nog niet duidelijk wat voor tegenstanders de oranjeleeuwinnen gaan hebben en ook niet of er publiek welkom zal zijn bij de wedstrijden van het Europese Kampioenschap.

Estland

De plaatsing voor het EK in 2022 was volledig rond nadat de Nederlandse vrouwen wonnen in Estland. Die winst was niet mals: de leeuwinnen versloegen hun Estlandse tegenstanders met een score van 7-0. Ook het doelsaldo was iconisch te noemen, dat was 36-3. Tot nu toe hebben de leeuwinnen het erg gemakkelijk tegen hun tegenstanders, alleen tegen Rusland bleek het soms moeilijk.

De verwachtingen voor 2022

Hoewel je natuurlijk nergens vanuit kunt gaan, zijn de verwachtingen hoog gespannen. De oranje leeuwinnen laten in de slectiewedstrijdne keer op keer zien hoe getalenteerd ze zijn en hoe gemakkelijk ze hun tegenstanders pakken (nogmaals: 7-0 bij een selectiewedstrijd!). Tot nu toe lijkt Rusland de enige serieuze tegenstander, maar zelfs die zal te doen moeten zijn voor de Nederlandse vrouwen. Hoewel we natuurlijk geen uitspraken over de winst durven te doen, lijkt het er erg sterk op dat de Nederlandse vrouwen in ieder geval de finale zullen halen. Om meer uitspraken te kunnen doen over de winkansen van de oranje leeuwinnen, zal eerst bekend moeten worden in welke poule we terecht komen en wie hier onze tegenstanders worden. Pas dan kan echt ingeschat worden hoe groot de winkans concreet is – dan weet je ook waar je op in moet zetten met sportweddenschappen. De winst van het EK zou natuurlijk ontzettend mooi zijn!