Tips en weetjes over de gas meterstand

Elk jaar is er weer een belangrijke vraag die vanuit de leverancier gesteld wordt, namelijk of je de gas meterstand kan aflezen en doorgeven. Het is nodig om de gas meterstand door te geven elk jaar, omdat dit gelijk ook inzicht geeft in hoeveel gas je verbruikt. Het verbruik bepaalt vervolgens ook je maandelijkse energiekosten. Maar het kan soms lastig zijn welke cijfers je wel of niet moet doorgeven. En waar lees ik mijn meterstanden af? Als je je dit afvraagt, lees dan door!

Gas meterstand

Vaak hangt je gasmeter op kniehoogte van je meterkast. In oudere huizen is het ook mogelijk dat de gasmeter zich onder de trap of in de kelder bevinden. De benaming geeft al veel weg waarvoor de gasmeter dient: het geeft je namelijk inzicht over je verbruik van gas in kubieke meters. Een traditionele gas meterstand bestaat uit acht cijfers voor en drie cijfers na de komma. Heb je geen analoge gasmeter, maar een digitale gasmeter? Dan zijn er soms meer dan drie cijfers na de komma, maar deze cijfers achter de komma hoef niet door te geven.

Gas meterstand aflezen

Het is altijd weer even nadenken welke getallen je wél of niet moet aangeven wat betreft de gasmeterstand. Want hoe kan je nou het best een gas meterstand aflezen? Het gas meterstand doorgeven is simpeler dan je denkt. Het klinkt misschien vanzelfsprekend maar de laatste drie getallen in het rode kader hoef je niet door te geven als je leverancier erom vraagt. De acht cijfers voor de komma en dus de cijfers die niet in het rode kader staan daarentegen wel.

Gas meterstand doorgeven

Zodra je je gas meterstand hebt doorgegeven, rekent de leverancier het verbruik om naar kilowattuur (kWh). Dit wordt gedaan met een omrekeningsfactor. Je gas meterstand doorgeven gebeurd meestal in enkele stappen. Allereerst word je gemaild en vraagt de leverancier of je de meterstanden kan doorgeven. Vervolgens loop je naar de meterkast en geef je de meterstanden online door. Let op dat het bij een analoge gasmeter niet nodig is om op een scherm op een knop te drukken, maar bij een digitale gasmeter wel. Tijdens het doorgeven van je gasmeterstanden online is het soms ook nodig om aanvullende informatie door te geven zoals bijvoorbeeld je huisnummer. Geeft u liever de meterstand door op een traditionele manier zonder het gebruik van internet? Dan kan je ook de meterstandenkaart invullen.

Meterstand gas omrekenen naar kWh

Maar hoe werkt nou precies die omrekeningsfactor? En hoe zet je je verbruik van kubieke meters om naar kWh? Meestal doet de leverancier dat zelf, maar het wordt gedaan op basis van drie factoren. Allereerst ligt het aan de hoogte waarop je je bevindt en de sterkte van de dichtheid van de aardgas. Als u hoger woont, is de dichtheid sterker en helaas krijg je dan voor hetzelfde volume minder energie. Ten tweede wordt het omgerekend op basis van het gastype, namelijk rijk of arm gas. Ten derde wordt het omgezet op basis van de druk, waarbij er met hogere druk sneller gas kan worden vervoerd. Gemiddeld komt één kubieke meter aardgas overeen met 10,2 kWh.