Is het dragen van een muts slecht voor je haar?

Een muts is ideaal voor de koudere dagen. Naast het feit dat ze er leuk uitzien, geven mutsen je veel warmte. Ook zijn ze verkrijgbaar in verschillende kleuren, maten en pasvormen. Voor ieder wat wils dus. Steeds vaker gebruiken mensen een muts ook gewoon als accessoire in de zomer. Wel zijn dat vaak mutsen met een lichte en luchtige stof, maar zo is je hoofd toch beschermd tegen de zon. Misschien iets waar je nooit bij stil hebt gestaan, maar mensen vragen het zich toch echt af: is het dragen van een muts slecht voor je haar? Zie je op de lange termijn een verschil? Word je daadwerkelijk kaal? Of dit allemaal bangmakerij is hebben wij voor jou uitgezocht. In dit artikel geven wij jou antwoord op die vragen.

Het verlossende antwoord

Het antwoord is heel makkelijk: het dragen van een muts is niet slecht voor je haar en maakt je dan ook zeker niet kaal. Een wollen muts ventileert prima en is niet schadelijk voor je haar. Daarnaast is felle zon niet goed voor je hoofdhuid, je kan er zelfs een duf gevoel van in je hoofd oplopen. Aan de ene kant heeft het dragen van een muts een beschermende werking. Maar zet je het af, dan komt je haar er vaak plat, slap en statisch onder vandaan. Het is nooit aangetoond dat het veel dragen van een muts invloed heeft op kaalheid. Wel kan een hoofddeksel dat heel strak zit je haar beschadigen, maar je wordt er dus niet sneller kaal door.

Fabels over mutsen

Dagelijks word je overspoeld met duizenden nieuwsberichten, amusement, informatie en zelfs fake news komt voorbij. Zo worden er ook genoeg fabels verspreid over mutsen. Bijvoorbeeld dat je meer kans hebt op haaruitval wanneer je regelmatig een muts draagt of dat je er kaal van wordt. Ook zijn er mensen die beweren dat de vorm van je hoofd veranderd als je elke dag een muts draagt. Niks van dit alles is waar, dus je kan met een gerust hart een muts dragen.

Muts, beanie of een baret

Door de jaren heen zijn er verschillende varianten ontstaan van de muts. Niet alleen de pasvorm is veranderd, ook de kleur, de maat én de naam van de muts. Zo is bijvoorbeeld de welbekende beanie ontstaan en de wat stijlvollere baret. Verschil in smaak is duidelijk bij deze diversiteit aan hoofddeksels. Maar, wil je echt uniek zijn? Laat dan mutsen bedrukken met je eigen naam, een logo of een leuke tekst. Zo val je echt op en zijn alle ogen op jou gericht.

De redactie van Vrouw & Passie plaatst regelmatig informatieve artikelen over verschillende thema's. De thema's lopen uiteen van werk en gezondheid tot aan ondernemende vrouwen. We stellen onze artikelen met zorg samen en hopen onze bezoekers te inspireren.