Een slim huis? Zo start je!

Duurzaamheid, je ecologische voetafdruk beperken en vliegschaamte. Begrippen die tegenwoordig iedere dag wel een keer voorbijkomen, maar waar we een aantal jaren geleden nog nauwelijks van hadden gehoord. Het zijn wel zaken waar men niet meer omheen kan en rekening mee moet gaan houden, nu maar ook in de toekomst. Een slim huis is ook een term die veel gebruikt wordt binnen het kader van verduurzaming. Vaak voelen mensen een drempel om hiermee te starten, want waar begin je? Daarom hier een aantal zaken op een rij die ervoor kunnen zorgen dat ook jij kan overstappen op een slim huis. Lees snel verder.

De basis

Bij een slim huis regel je vaak veel zaken vanaf je smartphone, daarom is het ook goed om die van een goede kwaliteit te hebben. Maar wat nog belangrijker is, is dat je een onbeperkt internet abonnement hebt. Hiermee kun je altijd en overal de regie over je slimme huis houden en word je in ieder geval niet belemmerd door een beperking aan data en abonnementen die op zijn. Dus om te starten met een slim huis, is het aan te raden eerst te kijken of je telefoon en abonnement op orde zijn. Kies ook altijd voor een telefoon van een bekend merk die nog vrij nieuw is, dan weet je dat je de apps die nodig zijn kunt installeren en dat deze nog een aantal jaren meegaan.

Klein begin

Begin klein en ga niet opeens je hele huis omtoveren en verbouwen. Een klein begin is vaak al de slimme thermostaat. Om deze te installeren kun je tevens op hulp rekenen van je leverancier, zij kunnen jou de tools geven en ook de installatie regelen. De besparing kan hier enorm mee zijn en het comfort veel. Zo kun je bij een werkdag buitenshuis de kachel ’s ochtends uitlaten maar, toch in een warm huis thuiskomen doordat je hem op afstand weer aan zet. Hoe fijn is dat! Een ander klein begin is de slimme deurbel, niet één die direct heel duurzaam is maar wat wel een verhoging van de veiligheid teweeg brengt. Met een slimme deurbel kun je via je telefoon zien wie er voor de deur staat, en zelfs via je telefoon communiceren met bijvoorbeeld de pakketbezorger die aanbelt. Je kunt dan aangeven dat een pakketje gewoon voor de deur gezet mag worden, aangezien je er bijna bent. Dan hoeft hij niet meer terug te komen. Dat is dan wel weer duurzaam! Maar ook kun je ’s avonds laat zien wie er voor de deur staat, ook wanneer het ongenodigde gasten zijn met kwade plannen.

Kortom, met een slim en duurzaam huis is het vaak zoals het ook met andere zaken gaat; je moet er éénmaal mee beginnen. Dan zul je zien dat het één vanzelf het andere opvolgt. Van slimme verlichting tot slimme technische apparatuur, voor je het weet heb jij een compleet slim, duurzaam en circulair huis. Laat je niet direct afleiden door hele futuristische en grootse zaken, maar begin met kleine stappen.

De redactie van Vrouw & Passie plaatst regelmatig informatieve artikelen over verschillende thema's. De thema's lopen uiteen van werk en gezondheid tot aan ondernemende vrouwen. We stellen onze artikelen met zorg samen en hopen onze bezoekers te inspireren.