Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht voor bedrijven?

Net als particulieren kunnen ondernemers in Nederland ook allerlei verzekeringen afsluiten. Je kunt je verzekeren voor arbeidsongeschiktheid, rechtsbijstand en aansprakelijkheid. Voordat jij je ergens voor verzekert, wil je waarschijnlijk eerst weten wat er wel en niet verplicht is. In deze tekst staat de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) centraal. We vertellen je of je verplicht bent om deze verzekering af te sluiten en kijken waar je precies voor verzekerd bent.

AVB is niet verplicht, maar wel handig

Laten we maar direct met de deur in huis vallen: ondernemers in Nederland zijn niet verplicht om een AVB verzekering af te sluiten. Omdat je iedere maand premie betaalt als je deze verzekering afsluit, laat je hem misschien links liggen. Veel ondernemers denken hierdoor geld te besparen. Als je niet aansprakelijk gesteld wordt voor schade, is dit inderdaad het geval. Word je wel aansprakelijk gesteld? Dan ben je een stuk duurder uit. Je moet de schade dan uit eigen zak betalen. Dit is niet het geval als je een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering hebt. De schade wordt dan vergoed door de verzekeraar waarbij je deze verzekering hebt afgesloten. Ondanks dat een AVB niet verplicht is voor bedrijven, is het wel verstandig om hem af te sluiten.

Wat dekt een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering?

Word je aansprakelijk gesteld voor schade die je volgens de wet moet vergoeden? Dan biedt een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering uitkomst. Deze verzekering dekt niet alleen materiële schade aan zaken, maar ook letselschade aan personen. Dit geldt niet alleen voor schade die je zelf aanricht, maar ook voor schade die veroorzaakt wordt voor mensen die voor jou aan het werk zijn. Zelfs schade door producten die je levert valt binnen de dekking van een AVB.

De meeste Nederlanders zijn particulier verzekerd voor aansprakelijkheid. Daarom denk je misschien dat het overbodig is om je hier ook zakelijk voor te verzekeren. Helaas is niet het geval, want je moet een AVB afsluiten om schade door jouw bedrijf te verzekeren voor aansprakelijkheid.

Aansprakelijkheidsverzekering uitbreiden

Voor veel ondernemers volstaat de standaard zakelijke aansprakelijkheidsverzekering, maar er zijn uitzonderingen. Niet alle zakelijke schade wordt namelijk vergoed als je deze verzekering afsluit voor je bedrijf. Gelukkig kun je een AVB uitbreiden met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) en een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering (BTA). Hieronder lichten we beide verzekeringen kort toe.

– Beroepsaansprakelijkheid
Hiermee ben je verzekerd voor hoge kosten bij schadeclaims door een beroepsfout. Denk hierbij aan een verkeerd advies of inbreuk op de geheimhouding. Voor sommige beroepen is een BAV verplicht, zoals architecten, advocaten en financieel adviseurs. Bovendien wordt het steeds vaker door opdrachtgevers gevraagd.
– Bestuurdersaansprakelijkheid
Met deze verzekering bescherm je het privévermogen van bestuurders, commissarissen en toezichthouders bij een aansprakelijkheidsclaim. Als één van de bestuursleden een fout maakt, kunnen ook medebestuurders aansprakelijk gesteld worden. Met een BTA voorkom je dat er onbewust of onbedoeld risico’s worden genomen door bestuursleden.

De redactie van Vrouw & Passie plaatst regelmatig informatieve artikelen over verschillende thema's. De thema's lopen uiteen van werk en gezondheid tot aan ondernemende vrouwen. We stellen onze artikelen met zorg samen en hopen onze bezoekers te inspireren.