Zelf schoonmaken wat je vies hebt gemaakt: doe jij dat ook?

Het is een hele simpele regel: als je iets vies hebt gemaakt, maak je het ook meteen weer even schoon. In hoeverre houd jij je hieraan? En verschilt dat ook per plek waar je je bevindt? Vind je het bijvoorbeeld thuis de normaalste zaak van de wereld, maar ben je er op je werkplek net wat makkelijker mee?

Iemand moet het uiteindelijk doen

Alles wat vies wordt, moet uiteindelijk weer worden schoongemaakt. Dat geldt thuis, op de werkplek en op iedere plek waar je je als mens maar kunt bevinden. Als iedereen schoonmaakt wat hij of zij vies heeft gemaakt, hoeft er nooit meer iemand een ander zijn viezigheid op te ruimen. Dan is er nog wel ‘groot onderhoud’ nodig, want niet al het vuil wordt direct door mensen veroorzaakt, maar de dagelijkse dingetjes zouden een heel stuk minder worden.

In hoeverre houd jij je aan deze stelregel? Maak jij altijd alles weer schoon wat je vies maakt, of laat je het ook wel eens gaan? In veel gevallen hangt dit af van hoe verantwoordelijk mensen zich voelen voor de plek waar zij zich bevinden. Thuis zijn de meeste mensen geneigd de boel wel schoon te houden, het is tenslotte hun huis, en zij dragen er de verantwoordelijkheid voor. Op een openbare plek is dit al veel minder het geval, en ook op de werkplek is niet iedereen even streng voor zichzelf. Dit hangt vaak samen met de wetenschap dat iemand anders het hier ook wel op zal ruimen. Wetend dat er aan het eind van de dag een schoonmaker langskomt is het veel gemakkelijker om de boel vies te laten dan wanneer je weet dat niemand anders dan jij de troep op zal ruimen.  

Hoe stimuleer je mensen het zelf te doen?

Alhoewel voor de werkplek geldt dat er inderdaad vanzelf iemand anders is die de troep van medewerkers op zal ruimen, kan het geen kwaad mensen te stimuleren de handen zelf uit de mouwen te steken. Zo blijft de werkplek voor iedereen een prettigere plek om te vertoeven, en bovendien mag je het ook simpelweg van medewerkers verwachten dat zij zich een klein beetje verantwoordelijk voelen voor hun werkplek.

Om dit te stimuleren, zorg je dat er wat schoonmaakmiddelen als een simpele reiniger en doekjes aanwezig zijn. Hiermee neem je het excuus weg dat men de middelen niet heeft de boel netjes te houden. Een goede interieurreiniger, passend bij het soort vloer en meubels dat zich in de ruimte bevindt, is vaak al voldoende. Wat ook goed kan helpen is als werkgever het goede voorbeeld geven. Geen medewerker zal het fijn vinden als ‘de baas’ een doekje pakt om zijn of haar koffievlekken van het bureau te poetsen, en de kans is groot dat het bureau vanaf dat moment netjes schoon zal blijven.