Wat voor effect hebben geuren op ons?

Waar de één walgt van de geur van spruitjes, roept dit bij de ander mooie herinneringen op aan vroeger. Geuren doen veel met ons. Makelaars maken hier bijvoorbeeld handig gebruik van. De tip die je bij de verkoop van je huis vaak krijgt, is om een appeltaart te bakken voorafgaand aan de bezichtiging. Uit onderzoek blijkt dat je potentiële kopers makkelijker over de streep trekt met de geur van gezelligheid en een vertrouwde sfeer. Geuren roepen emoties en herinneringen op, spelen een rol bij de beleving van smaak, hebben invloed op ons koopgedrag en bepalen ook voor een deel de aantrekkingskracht met het andere geslacht. En laten we niet vergeten dat geuren ook ons humeur beïnvloeden.

De functie van onze neus

Baby’s herkennen hun moeder aan haar geur. Onze neus speelt een belangrijke rol in de herkenning. Ook geeft onze neus een signaal af bij gevaar. Gas heeft van zichzelf geen geur. Hier is een geur aan toegevoegd waardoor we wel gewaarschuwd worden als er gas ontsnapt. De keuze voor je partner wordt voor een deel bepaald door de geur. Je neus bepaalt de aantrekkingskracht. Ook roepen geuren herinneringen op waar je hersenen dan weer betekenis aan geven. Geur begint in je neus, maar de hersenen spelen een nog belangrijkere rol. De trilhaartjes in je neus staan in verbinding met je brein. Elke geur stimuleert een ander deel achterin je hersenen. Afhankelijk van welk deel er gestimuleerd wordt, gaat er vervolgens weer een signaal naar een gebied dat meer voor in je brein zit. Dit gebied zorgt voor hongergevoelens als je eten ruikt of roept seksuele gevoelens op.

Populaire geuren in parfums

Parfumeurs zijn bij uitstek de mensen die zich hebben verdiept in de kennis van geuren en het effect ervan. Zij gebruiken deze kennis bij het samenstellen van parfums en eau de toilettes. Zo heeft lavendelgeur een ontspannende werking en is heel intens. Jasmijn doet veel mensen aan de lente denken en geeft een positief gevoel. Sandelhout heeft een ontspannende werking en zit vaak verwerkt in luchtjes voor heren. Vanille geeft een gevoel van veiligheid. Er wordt gedacht dat dit komt, omdat deze zoetige geur onbewust doet denken aan moedermelk. Oriëntaalse geuren roepen dan weer sensuele gevoelens op. Als je je bewust bent van het effect van geuren kan je hier zelf ook mee spelen als je een nieuw parfum koopt.

Kies een parfum voor elke gelegenheid

Bewust of onbewust kies je vaak voor verschillende gelegenheden een ander parfum. ’s Avonds op een feestje draag je meestal een zwaarder, oriëntaals parfum dan overdag. Ook in de winter draag je vaak een zwaarder parfum dan in de zomer. We omringen ons in de lente graag met bloemengeuren zoals die voorkomen in YSL Libre. Ook voor een date is deze parfum perfect. De geur van jasmijn maakt je minder zenuwachtig. En als de date goed verloopt…jasmijn stimuleert ook het verlangen.