Waarom je vaak op vakantie je stress pas voelt

Waarom je vaak op vakantie je stress pas voelt

Eindelijk is het zover… vakantie! Je hebt er zin in, even helemaal niets. Geen werk, alleen maar genieten van het feit dat je vakantie hebt. En dan overvalt het je ineens, stress. Stress, op vakantie? Jazeker… En je bent niet de enige.

Gestrest tijdens je vakantie, hoe komt dat?

Je snapt er niets van. Er is niets om je druk over te maken en toch voel je je opgejaagd, vermoeid, tot niets in staat, je nek is stijf en je schouderbladen voelen pijnlijk aan. Jouw lichaam geeft aan dat er stress is. Laten we jou een aantal redenen geven hoe het komt dat je last hebt van stress op je vakantie. Hiervoor gingen we te rade bij Björn Deusings, timemanagement-expert.

1. De weken voor je vakantie (te) hard gewerkt om zoveel mogelijk af te ronden. Je hebt zoveel van jezelf gevergd dat je lichaam nu het signaal geeft dat de rem erop moet. En ja… Dat is tijdens jouw vakantie.
2. Je werktelefoon is mee of je gebruikt je eigen telefoon ook voor werkzaken. Ontspannen is de bedoeling, maar die app van je werkmail trekt iedere keer je aandacht als je op je scherm kijkt. Je komt niet los van je werk en je hoofd blijft een beetje in de werkstand. Je hebt niet het gevoel van helemaal niets moeten op werkgebied. Er ontstaat innerlijke spanning en dat zorgt voor stress.
3. Vaak speelt het gevoel om onmisbaar te zijn een rol. Je voelt je verantwoordelijk voor wat er op je werk gebeurt en wilt de touwtjes in handen houden, ook al ben je niet aanwezig.


Wat kun je doen om stress op vakantie te voorkomen

Nu je weet hoe het komt dat jij last hebt van stress op vakantie, laten vertellen we hoe je dit kunt voorkomen.

1. Neem de mobiele devices van je werk niet mee op reis of parkeer de werkapps als je eigen telefoon ook je werktelefoon is. Vergeet niet om de meldingen uit te zetten. Zet gespreksapps op stil of stap er even uit.
2. Bouw je werk langzaam af in de week voor je vakantie. In plaats van keihard te gaan werken, ga je minderen. Dit houdt in dat je eerder met de voorbereidingen voor overdracht begint en nieuwe projecten na je vakantie opstart. Als je je werk afbouwt in de week voor je vakantie, went je lichaam vast aan een lager tempo. Ga je door in de hoogste versnelling tot je laatste werkdag, dan zal je lichaam tijdens de vakantie moeten herstellen.
3. Je werk is er na de vakantie ook nog! Vakantie is er niet om bij te komen van je werk, maar om te genieten van andere dingen dan je werk. De vakantie is een onderbreking van je werk. Als je op deze manier naar vakantie kijkt, is het eenvoudiger om los te laten.
4. Je bent niet onmisbaar en het werk gaat door, ook als je er een paar weken niet bent. En gaat er wel iets mis? Laat het los, jij bent op vakantie en kunt er niets aan doen.
5. Denk na over je timemanagement op werkdagen. Als je hiermee aan de slag wilt, is een timemanagement cursus een goed idee. 

Stress op vakantie is een signaal. Denk eens na over hoe jij jouw tijd indeelt op je werk en of het je voldoening geeft. Kijk eens rond op timemanagement.net voor bruikbare tips en cursussen om verbetering aan te brengen. Zodat stress op vakantie verleden tijd wordt, maar je ook de hoeveelheid stress buiten de vakantie kan verminderen.

De redactie van Vrouw & Passie plaatst regelmatig informatieve artikelen over verschillende thema's. De thema's lopen uiteen van werk en gezondheid tot aan ondernemende vrouwen. We stellen onze artikelen met zorg samen en hopen onze bezoekers te inspireren.